2022. június 10. | 16:21

A német gyártó 2022 év végéig tartó pénzügyi kompenzációt és egészségügyi biztosítás fizet.

Az Oroszország Ukrajnát érintő inváziója miatt rendesen megváltozott az európai autógyártás, a Volkswagen és jóformán minden külföldi gyártó leállította oroszországi termelését. A német gyártó év végéig tartó pénzügyi kompenzációt és egészségügyi biztosítást ígér dolgozóinak, ami közel 200 alkalmazottat érint. Azoknak a dolgozóinak ajánlja fel a kifizetést, akik a Nyizsnyij Novogradban található összeszerelő üzemben végezték munkájukat és beleegyeznek az önkéntes felmondásba.  

VW gyártás
Kép: Volkswagen

A német gyártó kalugai üzemével szemben - ahol egyébként 4200 embert foglalkoztat - a Nyizsnyij Novogradban található összeszerlő üzem nem saját tulajdon. Az orosz GAZ-csoporttal kötött szerződés keretein belül használják a gyáregységet, ahol több modell összeszerelésére voltak berendezkedve, de ettől kötöttségtől most szabadulnának.

Nem a VW az egyetlen nyugati gyártó a sorban, aki próbál szabadulni az orosz piactól, talán az egyik legnagyobb kötődéssel bíró Renault is feladta, a Ladát gyártó AvtoVAZ tulajdonjogát is eladta.