2023. november 14. | 11:49

Nem áll le egyedi fejlesztéseivel a Waze, ismét az autósokat segítő funkciót vezet be.

Annak ellenére, hogy ma már a Waze is a tech-óriás Google-höz tartozik, akadnak alapvető különbségek a két térképes app között. A legújabb ötlet is – egyelőre biztosan – csak előbbibe kerül bele.

A közösségre építő Waze tudástára az elmúlt években rengeteg olyan hasznos funkcióval bővült, ami kényelmünket és biztonságunkat szolgálja. Elég csak például a traffipaxok előrejelzésére, az útba eső benzinkutak vagy az elektromosautó töltőállomások jelölésére vagy a váratlan útakadályok és egyéb hasznos infók jelzésére gondolni, amiket akár a felhasználók maguk is jelölhetnek.

Ez utóbbi csoportot egészíti ki az alkalmazás legújabb funkciója. Bevezetikl ugyanis az utak baleseti statisztikájának gyűjtését és a felhasználó figyelmeztetését egy ilyen adott szakaszon haladáskor.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy amikor a Waze-t használó olyan útszakaszhoz közelít, ahol sűrűn történik baleset, figyelmeztető üzenetet kap. Ezzel ösztönzi a program óvatosabb vezetésre vagy akár biztonságosabb útvonalra való áttérésre a sofőrt.

Az applikáció a baleseti figyelmeztetéseket saját felhasználói adatbázisából származó jelentésekből és mesterséges intelligencia algoritmusok keverékéből állítja össze. Az értesítés része lesz az adott út körülményeinek közlése is, mint például az, hogy milyen típusú útról van szó, milyen a forgalom vagy épp az emelkedés-lejtés mértéke.

Az alkalmazáson belüli figyelmeztetés ugyan hirtelen jelenik meg, mivel nem célja a vezető megijesztése, nem kíséri éles hanghatás. Azok, akik csak a kényelem vagy biztonság kedvéért navigálnak minden hétköznap az otthonuk és munkahelyük között, nem kell aggódjanak, ugyanis a Waze ez esetben nem fogja felhívni a vélhetően kellő rutinnal közlekedő sofőr figyelmét a veszélyekre.

Ez a funkció azoknak szól, akik először járnak egy új terepen és nem rendelkeznek kellő magabiztossággal. Nem tudni, pontosan mikor, de az újdonságot hamarosan bevezetik a hazai felhasználóknál. 

Depositphotos