A biztonságos autózás egyik kulcsmomentuma, hogy az autók képesek egymással kommunikálni. Olyan dolgokra kell gondolni, mint például hogy az autó jelzi a körülötte lévőknek, hogy „éppen kiállok egy beláthatatlan kanyarban a kapualjból, vigyázzatok” vagy „érkezem jobbról és elsőbbségem van mindenki mással szemben az egyenrangú útkereszteződésben” vagy „vészfékeznem kell, mert egy gyalogos lelépett elém, minden mögöttem lévő is tegyen így”, stb.

Ford V2V technológia

Ezt a technológiát V2V (Vehicle to vehicle) vagy V2X (Vehicle to everything) kommunikációnak nevezik, ami magyarul annyit tesz, hogy az autók beszélnek egymással, illetve beszélnek a környezetükkel, például a forgalomirányító lámpákkal. Nyilvánvaló, hogy a bevezetése szükséges, mert csak ennek segítségével biztosítható, hogy a járművek vezetéstámogató rendszerei minden helyzetben tökéletesen működjenek. Önmagában az autók kamerái, szenzorai és radarjai nem lennének elegek.

Csakhogy ez a technológia egyelőre nem működik 100%-os biztonsággal, amelyre a Ford hívta fel az illetékesek figyelmét. Legfrissebb kutatásaik és tesztjeik alapján kijelenthető, hogy a városokban használt tízezernyi vezeték nélküli hálózat potenciálisan megzavarhatja az autók hasonló elven működő biztonsági rendszereit, mert az autók hálózatai interferálnak a Wi-Fi hálózatokkal, így megbénul az internetes hálózat és az autó kulcsfontosságú rendszere is. Se internet a lakásban, se biztonság az autóban.

Audi vezetéstámogató rendszer

Míg előbbi kezelhető probléma, nem dől össze a világ, ha egy otthoni hálózat átmenetileg nem működik, de az autók esetében néhány másodpercnyi „kimaradás” is végzetes lehet. Hiszen amíg az interferencia fennáll, az autó nem érzékeli például, hogy a kereszteződésben piros a lámpa, vagy azt, hogy egy másik autó takarásból érkezik és már meg is történik a baj. Erre persze lehet azt mondani, hogy az autót a sofőrök vezetik, nem a kütyük, csakhogy az emberek hajlamosak elkényelmesedni és túlságosan megbízni a sávtartók, táblafelismerők, automata vészfékek és társaik világában, ezért kell tovább tökéletesíteni ezeket a rendszereket. A felfedezés komolyan késleltetheti az önvezető technológiákat is, amelyek bevezetése egyébként sem volt várható egyhamar.