Off-road teszt a Drivingcampen, FOTÓK+VIDEÓ!

Frissítve:
2018-11-02, 16:09

Természetes környezetben tesztelhettünk öt terepjárót a frissített off-road pályán, Zsámbékon. Nézd meg videón is a SUV-ok küzdelmét extrém terepen!


A Drivingcamptől kaptunk meghívást az elmúlt héten, egy olyan rendezvényre, ahol SUV-kat tesztelhettünk mesterségesen kialakított off-road pályákon. Ez a vezetéstechnikai centrum lényegében azért épült, hogy az amatőrök és a profik is egyaránt tesztelhessék tudásukat, feszegethessék autóik terepképességeit. A biztonságosan kialakított pályákon festői környezetben gyakorlatozhattunk, képzett instruktorok mellett.

Off-road teszt - Driving Camp

Akár a határokat feszegető, 30°-os dőlésszöget is kimaxolhattuk volna egy jobb képességű terepjáróval, de ezt inkább a Senior sofőrökre bíztuk! A 2012. szeptember 1-ei nyitás óta, a betonpályák mellett lehetőség nyílik terepen tesztelni az autókat, ahol ráérezhetsz arra, hogy hogyan használd az autó nyomatékát, kezeld a járművet mély vízben, és hogy hogyan fejleszd a gépkocsi egyensúlyának megtartására begyakorolt technikákat.

Off-road teszt - Driving Camp
A szervezők igyekeztek a crossoverek széles palettáját a rendelkezésünkre bocsájtani, hogy öt akadályt teljesítve bizonyosodhassunk meg arról, hogy ezek a kocsik valóban képesek terepen is teljesíteni. Megérkezve a helyszínre, a parkolóban pillanthattuk meg a tesztalanyokat, egy Suzuki Vitara, Audi Q3 és Q5, egy Isuzu D-Max, és a feljebb sorolt Range Rover Sport és Mercedes G-osztály személyében. Talán az Audik lógtak ki kicsit a sorból, hiszen az Audi prémium terepjárói valóban csak a városba teremtettek, a poros út tőlük áll talán a legtávolabb.

Off-road teszt - Driving Camp
Első körben a lépegető elnevezésű pályára érkeztünk, amely úgy volt kialakítva, hogy mindig a keresztben lévő kerekek estek a mélyedésekbe. A zárt difis rendszerek, mint az Isuzu, Range Rover és a G-osztály gond nélkül oldották meg a feladatot, a többi is természetesen végigment, bár nekik keményebben kellett küzdeniük a bent maradásért.

Off-road teszt - Driving Camp
A második akadályon egy emelkedő és a lejtő elé keveredtünk, ahol azért érdemes volt tisztázni, hogy autónk első és hátsó terepszöge milyen tartományban mozog. Ez emelkedőn egyenletesen, nyomatékból, bő gázzal tepertünk felfelé, lefelé pedig csak a fékkel kellett játszani, természetesen sebességben, lehetőleg egyes fokozatban gurulva. A három ügyesebb darab gyakorlatilag fék nélkül oldotta meg a meredek lejtőt, de az Audik és a Suzuki is becsületesen helyt állt.

Off-road teszt - Driving Camp Off-road teszt - Driving Camp
A harmadik ponton a nyomaték áthelyezését szemlélhettük meg közelebbről, megfigyelhettük, hogy hogyan helyezik át a SUV-k a nyomatékot egyik tengelyről a másikra. A billenés után az autók leátlóztak, a pálya kialakításának köszönhetően akár 30-50 centiméterrel is megemelkedhettek a kerekek. A Range Rover légrugói nagyon látványosan dolgoztak, érdemes volt őket kívülről is megcsodálni.

Off-road teszt - Driving Camp
A negyedik akadály a félmérleg-hinta nevet kapta, az autók baloldali kerekeit vezettük rá a rámpára, amely egy idő után átbillent. Simán vették a tesztalanyok az akadályt, bár belülről kissé félelmetesnek érződött a hintára való felhajtás.

Off-road teszt - Driving Camp Off-road teszt - Driving Camp
Az utolsó akadályokat már csak a Range Rover Sport és a G-osztály teljesíthette, először egy 30°-os oldaldőlésű dombon hajtottak végig, majd sorrendben a következő százalékkal bíró emelkedők és lejtők következtek: 40-60 80-80 60-40. Végül ismét a Mercedes lopta el a showt, a vezető instruktor által vezérelve mászott le a vízzel elárasztott sziklás falról, meglehetősen magabiztosan.

Off-road teszt - Driving Camp Off-road teszt - Driving Camp

 

 

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

További autós hírek

Egy egyszerű balra kanyarodásnak indult, aztán… Beakadt a kormány fogasléc? Megszédült a sofőr? Az autóvezető hirtelen rájött, hogy gyalogos? Várjuk a megfejtéseket kommentben…...

Október 20-án, vasárnap vadgázolás történt az M3-ason, a kisbagi pihenőnél. A gázolónak hatalmas szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta!Írt néhány sort az esetről: “Sziasztok!Én...

Olvasónk András küldte nekünk a felvételt. Annyit írt hozzá: Dunaharasztin az 51-esen készült a felvétel tegnap este. Még a lovas nézett rám csúnyán...

Meglepő tartalomra hívta fel a figyelmünket olvasónk. Egy 14 éves kissrác (Matesz), állítása szerint magánterületen készít videókat a YouTube-ra “Tanuljatok velem autót vezetni”...

Nehéz magasabb szintű összhangot elképzelni a forgalomban annál, mint amit a Kerepesi úton az Arána előtt produkált az élet. Kinyílt, vagy nyitva maradhatott...

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
Land Rover Discovery Sport vs. Husky-szán
2017. augusztus 28.
A föld alatt 35 méterrel néz szembe egymással egy Land Rover Discovery Sport és egy falka husky vontatta szán, amit egy bajnok irányít. Vajon melyik fog nyerni?
Fejre vigyázz! - SsangYong Rexton & Isuzu D-Max bemutató
2018. június 27.
A SsangYong Rexton negyedik generációját és az Isuzu D-Max ráncfelvarrott változatát próbálhattuk ki off-road körülmények között. Ennyi pénzért ilyen kényelmet még sehol nem mértek, és tényleg jól mozog terepen!
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.