hétfő - 2023. szeptember 25.
20 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Boltba járós autónak használják ezt az 5000 lóerős Oldsmobile-t

2022. április 04. | 12:06

Negyedmérföldes távon az 1984-es Hurst/Olds gyorsabb, mint egy Bugatti.

A Cutlass Supreme nemcsak a legnépszerűbb Oldsmobile, hanem kategóriájának legnagyobb példányszámban eladott modellje is. Bár sokan – tévesen – az izomautók közé sorolják, ám a Hurst Performance mindent elkövetett annak érdekében, hogy ebből az 1984-es Cutlass-ból a lehető legnagyobb teljesítményt préselje ki.

Amennyiben a Hoonigan által bemutatott autó nem tűnik ismerősnek, az elsősorban annak köszönhető, hogy egy jelentős átalakításokon átesett példányról van szó. A Hurst/Olds a megfelelő üzemanyag használatával jelenleg több mint 5000 lóerős teljesítményt képes leadni, jóval többet, mint amennyit a legerősebb, 320 lóerős kivitel produkálni tudott. Ennek köszönhetően jelen pillanatban ez az Egyesült Államok legerősebb közúti forgalomban is használható autója.

Ha már a „megfelelő üzemanyagot” említettük, ekkora teljesítmény eléréséhez metanolra van szükség. A tulajdonos szerint a Sorceress (Varázslónő) névre keresztelt Oldsmobile 88-as oktánszámú benzinnel is képes üzemelni, de természetesen az eredmény nem lesz ugyanaz. Az autó meghajtásáról egy V8-as motor gondoskodik, amire két turbófeltöltőt szereltek. A motorháztető elektronikusan nyílik, a motortérben pedig szinte mindenhol polírozott, rozsdamentes acélt találunk.

A Sorceress karosszériájának jelentős része szénszálas ötvözetből készült a súlycsökkentés érdekében. Ennek köszönhetően az autó a negyedmérföldes sprint során akár 418 kilométer/órás tempóra is képes felgyorsulni, és a négyszáz méteres távot mindössze hat másodperc alatt teljesíti. Ez gyorsabb, mint amire egy Bugatti képes.

Bár az autó jelentős átalakuláson esett át, mióta jelenlegi tulajdonosa megvásárolta, egy dolog azonban változatlan: elképesztő teljesítménye ellenére az 1984-es Hurts/Olds továbbra is mindennapi használatban van.

Nyitókép: Pixabay

Az EU újfent bekeményít, hogy megelőzze az újabb dízelbortányt Borzasztó hónapot zártak a német autógyártók

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!