Gyulára megy hétvégén a magyar tereprali színe-java

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Gyulán a hétvégén a terepralié lesz a főszerep, hiszen egy év szünet után szeptember 14-16. között újra megrendezik a város tradicionális versenyét, a Hofeka Kupát

A Hofeka kupa nem része a MAMS tereprali szakág által indított BIOEXTRA I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozatnak, regisztrált versenyként tartják meg. A betétfutam státusz ellenére - a MAMS új terepsport bázisának kitartó munkája nyomán - magas nevezői létszám jött össze a side by side-ok között, a mezőny felét ez a kategória teszi ki, de motorokat és quadokat is láthatnak az érdeklődők. A motorosoknál az endurók, de még a helyi motokrosszosok bekapcsolódására is van esély.

Hofeka kupa

Maga a kupa az autósoknál Közép-Európai Zónafutam, ezért a magyarok mellett a környező országokból is érkeznek pilóták. A történelmi fürdővárosban tavaly elmaradt az őrület, ezért is örömteli, hogy 2018-ban visszatérnek a hazai és nemzetközi tereprali jól ismert arcai.

Bár az útvonal egyelőre titkos, amit a rajt előtt egy órával kapnak meg maguk a versenyzők is, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyomvonal a környékbeli falvakon haladhat keresztül, elnyúlva egészen az országhatárig, de akár része lehet a gyulai motokrossz pálya is. Az időjárási viszonyok erősen befolyásolhatják a versengést, hiszen száraz időben lendületes, gyors szakaszokat láthat a közönség, míg esőben az erdőgazdasági területek komoly fejtörést okozhatnak a nevezőknek.

tereprali Gyulán

Gyulán minden adott a szórakozáshoz, a pihenéshez, nem utolsósorban egy jó versenyhez - a nézők és a versenyzők is ezért kedvelik ezt a helyszínt. A szervezők ehhez igazították a hétvége időtervét is, hogy aki a Hofeka kupát választja kikapcsolódásként, annak a szurkolás mellett legyen lehetősége megtekinteni a város szépségeit, vagy akár kipróbálni a Várfürdőt. A főutcát lezárják, ilyenkor a főtértől egészen a körforgalomig nyúlik majd a szervizpark, ahol a nézők testközelből is megcsodálhatják a versenytechnikákat.

side by side

A futam teljes távja több, mint 600 kilométer, amelyből 330 kilométer lesz a mért szakasz. Pénteken a technikai és az adminisztratív csekkolás után egy rövid, ám annál látványosabb prológgal indul a hétvége, szombaton és vasárnap pedig négy-négy szelektív szakaszt kell lenyomniuk a pilótáknak.

side by side tereprali

Aki Gyulán a gépekkel és a pilótáikkal szeretne találkozni, az a belváros szívében pénteken egész nap, hétvégén pedig napközben 11 órától teheti ezt meg. A díjkiosztó ceremóniát vasárnap a Vértanuk útján tartják, ahová úgyszintén várnak minden kedves érdeklődőt a szervezők!

Forrás: Tóth Krisztián Márk / MAMS Tereprali sajtófőnök

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.
Dési János terepmotoros a Dakar-ralin
2018. október 22.
Dési Jánost talán minden magyar terepmotoros ismeri, de nemzetközi szinten is csettintenek a neve hallatán. A világ egyik legkeményebb kihívását, a Dakar-ralit hatszor is megjáró sportoló épp most épült fel súlyos vállsérüléséből. Ebből az apropóból (is) interjúztam vele!

További hírek