Fotós: Háfra Zsolt

A Kamion Európa-bajnokság szlovákiai futama már előre izgalmasnak ígérkezett, mert ez a pálya olyan, amin még egy technikára nagyon vigyázó sofőr is odacsapja néha a kamionját a másikhoz. A Slovakia Ring nagyon technikás pálya, vannak egyenes és nagyon gyors szakaszai, szűk és nagy ívű kanyarjai, a célegyenes előtt nem sokkal pedig egy jó kis lejtő is fokozza az izgalmakat.

Első kvalifikáció

A várakozásaim maximálisan teljesültek végül, bár az első időmérő alapján ez még nem volt teljesen egyértelmű. A pole-t a cseh Adam ALacko, a Buggyra International Racing System pilótája szerezte meg. A Freightliner kamion mellől a mostanában remek formában lévő spanyol Antonio Albacete indulhatott, aki a Truck Sport Lutz Bernau csapat MAN gépét vezeti. A második sorban két IVECO kamion állt, Jochen Hahn a harmadik, míg Steffi Halm, az egyetlen nő a mezőnyben, a negyedik rajtrácsot érdemelte ki.

Slovakia Ring Kamion Európa-bajnokság

A Slovakia Ring nagyon technikás pálya

Kiss Norbi Mercedes-Benz kamionja az ötödik helyről indulhatott, ami sajnos nem az ő hibája, a Tankpool24 csapat kamionjai egyszerűen nem elég gyorsak. Hogy mennyire Norbin múlik, hogy a német csapat egyáltalán versenyben van, azt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy csapattársa, Steffen Faas ebben a szezonban még csak 4 pontot szerzett, miközben a magyar versenyző 88 pontnál tart.

Vári Gyula pilóta

Vári Gyula pilóta bemutatója a Kamion Európa-bajnokság futamai között

Felmerülhet a kérdés, hogy jó, de hol van a másik magyar érdekeltség, az OXXO Racing Team, és persze az ő kicsit őrült angol versenyzőjük, a Ryan Smith? Sajnos az OXXO nem jött el a Slovakia Ringre, és az a hír járja, hogy ez azért van, mert a csapat és a pilóta a nürburgringi versenyhétvége során összerúgta a port. Pedig a németországi verseny nem sikerült rosszul, a brit négy futamból hármon pontszerző helyen végzett, míg a Trucks Mittelrhein Cup 4 futamából 3-at megnyert, ezzel magabiztosan megtartva első helyét az Angol Kamion-bajnokságban (BTRA). A szakításról szóló hírrel kapcsolatban igyekszem majd több infó megtudni, és amint kiderül valami, az Alapjáraton elsőként értesülhettek majd a dologról.

Drámai első futam

A cseh Adam Lacko szinte hazai pályán érezhette magát a Slovakia Ringen, ezért a pole-pozíció elvárás volt a korábbi Euróba-bajnoktól. A futam azonban nem úgy alakult, ahogy Lacko elképzelte! A rajtnál ugyanis elaludt, és a spanyol Antonio Albecete és Jochen Hahn is elhúzott mellette, majd pedig még Sascha Lenz is meg tudta előzni, így az első körben már a negyedik helyen találta magát.

A kavicságy egy 5,5 tonnás monstrumot is könnyedén megfog

A kavicságy egy 5,5 tonnás monstrumot is könnyedén megfog

Kiss Norbinak sajnos nem sikerült a megkerülős csel, így maradt az ötödik helyen. Lackót azonban hajtotta a győzelmi vágy és az őrjöngő közönség, és látszott rajta, ha nyerni már nem is tud, a dobogóra nagyon fel akart állni. Olyan tempót diktált, amit az előtte haladó Lenz láthatóan képtelen volt tartani, volt olyan egyenes szakasz, ahol Lacko gyakorlatilag maga előtt tolta a német versenyzőt, olyannyira, hogy még az első műanyag borítása is leszakadt közben. Kiss Norbi rátapadt Lackóra, és láthatóan arra gyúrt, hogy ha valaki hibázik, azonnal le tudjon csapni a kínálkozó alkalomra.

kamionverseny

Ilyen az, amikor lökdösődnek a kamionok

El is jött a várva várt pillanat, Lacko a verseny vége felé nagyon agresszívan megelőzte Lenz-t, aki annyira megzavarodott ettől, hogy a tigrisként bevetődő Kiss Norbit se tudta visszatartani, aki így negyedikként végzett.

A szombati első futam eredménye:

1, Antonio ALBACETE (Truck Sport Lutz Bernau) – MAN: 20 pont

2, Jochen HAHN (Jochen Hahn) – IVECO: 15 pont

3, Adam LACKO      (Buggyra Racing) – FREIGHTLINER: 12 pont 

4, Norbert KISS (Tankpool 24 Racing) - MERCEDES BENZ: 10 pont

5, Sascha LENZ (Sascha Lenz) – MAN: 8 pont

6, Rene REINERT (René Reinert) – MAN: 6 pont

7, Andre KURSIM (André Kursim) – IVECO: 4 pont

8, Shane BRERETON (Shane Brereton) – MAN: 3 pont

9, Luis RECUENCO  (Truck Sport Lutz Bernau) – MAN: 2 pont

10, Ray COLEMAN  (Ray Coleman) - MAN : 1 pont

11, Steffen FAAS    (Tankpool 24 Racing) - MERCEDES BENZ

12, Erwin KLEINNAGELVOORT (Erwin Kleinnagelvoort) – SCANIA

13, Oliver JANES (Buggyra Racing) - FREIGHTLINER   

14, Frantisek VOJTISEK (CZECH TRUCK RACING TEAM) – MAN

15, Stephanie HALM (TEAM SCHWABENTRUCK RACING) – IVECO

A második, fordított rajtrácsos futamon (itt tudhatsz meg erről többet) Brereton, Kursim és Reinert indulhatott az első három helyről, Kiss Norbi pedig az ötödik pozícióból rajtolt, Lackóval maga mögött. Ebből már talán sejteni is lehet, hogy mi történt, mert igen, Lacko nem bírt magával, keményen rajtolt, és megpróbált az első jobb kanyarban kívülről előzni. Ez persze nem elvetélt ötlet, hiszen a többség itt a belső íven tömörül, de a cseh most nem járt szerencsével és kiszáguldott a pályáról.

Kiss Norbi a Slovakia Ringen

Kiss Norbi a Tankpool24 kamionjában

Ettől kezdve a cseh bajnok versenye a felzárkózásról szólt, ami sok előzéssel, az előtte haladók letolásáról a pályáról és persze nagy mennyiségű letört műanyag elemel járt együtt, a helyi közönség nagy-nagy örömére. Ők úgy hujjogtak minden előzésnél, ahogy a Barcelona drukkerek kísérik a passzokat egy már biztosan megnyert meccs utolsó perceiben.   

Magyar szempontból persze érdekesebb Kiss Norbi csatája, amit az előtte haladó Sascha Lenz-cel vívott. Norbi főleg a féktávokkal és a helyezkedéssel tudott operálni, mert az egyenesekben egyszerűen lassabb volt a Mercedes Lenz MAN kamionjánál. Közben Norbi nyakára feljött Albacete is, így a magyar harapófogóba került, és világos volt, gyorsan előz, vagy őt előzik meg. Norbit nem kell azonban félteni, szemfülesen kivárt, amikor pedig egy kis hely nyílt előtte, berakta az 5,5 tonnás feketére festett monstrumot oda, és Lenz bármennyire is próbálta kigolyózni onnan, ez már nem sikerült neki.

A csetepaté után látszott, hogy Kisst eddig feltartották, mert sikerült kicsit meglógnia, ám a Mercedes gyengesége miatt az utolsó percig kérdés volt, hogy a célegyenesben nem előzik-e meg. Norbi negyedik helye ebben a helyzetben tehát igazán jó eredmény, bár azt biztosan sajnálta, hogy most sem sikerült dobogóra állnia.

A szombati második futam eredménye:

1, BRERETON – MAN: 10 pont

2, HAHN – IVECO: 9 pont

3, REINERT – MAN: 8 pont

4, KISS - MERCEDES BENZ: 7 pont

5, LENZ – MAN: 6 pont

6, ALBACETE – MAN: 5 pont

7, HALM – IVECO: 4 pont

8, LACKO – FREIGHTLINER: 3 pont

9, COLEMAN – MAN: 2 pont

10, FAAS - MERCEDES BENZ: 1 pont

11, KURSIM - IVECO

12, VOJTISEK - MAN

13, RECUENCO - MAN

14, JANES - FREIGHTLINER

15, KLEINNAGELVOORT - SCANIA

Forrás:

  • Alapjárat helyszíni tudósítás