LMP3-as autóval magyar sporttörténelmi pillanat a Slovakiaringen

Frissítve:
2019-04-09, 13:30

Volentér Balázs előtt egyetlen magyar sem tesztelt vagy vezetett prototípus autót.

A fiatal pilóta karrierje 2012-ben kezdődött. A Magyar Gokart Bajnokság KZ2-es kategóriájában már első évében a 8. helyet szerezte meg. Két évvel később már a közép-kelet-európai gokart-bajnokságban harcolt az első helyért. 2015-ben egyszerre indult formula autóval és gokarttal is különböző bajnokságokban, azonban így is eredményes tudott maradni. 2016-ban megszerezte a Magyar Formula Renault 2.0 és a Magyar Formula Autós-kategória bajnoki címét! A tavalyi évben megvédte elsőségét a Renault-k között.

Az a megtiszteltetés ért, hogy egyedüli magyar fotósként én voltam jelen a sporttörténelmi pillanatnál, ami hatalmas élmény volt. Az én szemszögemből ez a piros-fehér-fekete gyönyörűség remek fotóalany volt. Ezek, az LMP3-as (Le Mans Prototype) autók brutális leszorító erővel és aerodinamikával rendelkeznek.

Az LMP1, illetve az LMP2 ismerős lehet az endurance-szériákból, pontosabban a Le Mans-i 24 órás megmérettetésről, ez a két kategória képviseli a csúcsot ebben a szegmensben. Betétprogramként, a Balázs által tesztelt szörnyeteg a jelenlegi felkészítési állapotában rajthoz tudna állni, ez a kategória belépő szintnek számít a hosszútávú versenyzés világába.

Volentér Balázs az LMP3-as autóval

„Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat ezután a teszt után! Fantasztikus érzés volt ezt a szörnyeteget vezetni! Hihetetlen az a sebesség amire ez az autó képes... a nagysebességű kanyarok elképesztőek a nagy leszorítóerőnek köszönhetően! Több mint 230 km/h sebességgel elfordulni egy 90 fokos kanyarban (a 2-es kanyar) az valami egészen hajmeresztő élmény!

Szeretnék hatalmas köszönetet mondani a családomnak, illetve a Volentér Racing Managementnek, hiszen nélkülük ez az egész nem jöhetett volna létre, rettentő hálás vagyok nekik. Továbbá óriási köszönet a Janik Motorsportnak a lehetőségért és a segítségükért, az egyik legnagyobb álmom vált valóra ezzel a teszttel.

Mindezek mellett szeretném elmondani, hogy hatalmas megtiszteltetés is egyben ez az egész, hiszen sikerült sporttörténelmet írnom. Én lettem az első magyar versenyző, aki LMP-autót tesztelhetett/vezethetett. Ezt még mindig nehéz elhinni! Az autó egyébként tökéletes volt, és minden remekül ment. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, hiszen használt gumikon is sikerült megfutni az abszolút leggyorsabb kört a csapat számára.” – A teszt után Volentér Balázs így értékelte a napot.

További autós hírek

“Nem mindennapi lélekjelenlét kellett annak az autósnak ahhoz, hogy megakadályozzon egy gázolást. A férfi szerda éjjel sétált a forgalommal szemben…

Intézkedéscsomagot tett le a  miniszterelnök és a kormány asztalára Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, amiben többek között…

Ezen pörög a Net 3 napja! Azt fejtegetitek ki volt a hibás. A fő kérdés, hogy itt van-e 2 párhuzamos…

A tegnapi cikkünkre hatással küldte el nekünk ezt a videót olvasónk. Ezúttal a belső sávban, szintén az M3-ason, a betonterelő…

Életét vesztette a Csobánkánál történt balesetben megsérült gyermek – írja a police.hu.  Ahogy arról mi is beszámoltunk, eddig tisztázatlan okból…

Kapcsolódó írások

Volentér Balázs oldalról fotózva a Norma M30 LMP3-ban
2019. május 27.
Egy kihívásokkal teli és fárasztó endurance versenyt teljesített Volentér Balázs és a Janik Motorsport a Slovakiaringen
2019. március 26.
Volentér Balázs az AMTS szombati napján kilátogatott az Alapjárat standjára
 S500 Coupé
2018. október 26.
Két éve már, hogy az Alapjárat létrejött, azóta már több mint 100 videó került fel YouTube csatornánkra. Ezek közül válogattam ki Neked a személyes kedvenceimet!
2018. november 30.
A BMW M-sportrészlege az E92 M3-mal búcsúztatta a szívó V8-as motort. A 2013-ig gyártott negyedik szériából nehezen, de lehet még találni megkímélt példányokat, viszont készülj fel, hogy ez az autó nem elégszik meg azzal, ha csak tankolod, hiszen sokkal több törődést igényel, ami a videóból is kiderül!