Egy igazi kis Mini időgép került elő Nagy Britanniában

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-09-06, 11:39

A kultikus autó hatalmas rajongótáborral rendelkezik, ez a 271 mérföldet futott példány pedig egy Mini csoda.

A Carscoops rendszeresen mutat be olyan gyűjtői példányokat különféle klasszikussá vált autókból, amik gyakorlatilag ugyan abban az állapotban maradtak meg, mint ahogy a gyártósorról legördültek. Mai napig kerülnek elő jó állapotú Mini példányok, ami a rajongó tulajdonostól függően hiper cuki, vagy virgonc szigetországi versenygép kultuszát eleveníti meg, de ilyen keveset futott eredeti állapotban megmaradt darab nem sok van.

MINI MK1 1968 szemből

A beszédes nevű típusváltozat, ami most elérhető vált a fanatikus gyűjtők számára egy 1968-as MK1 Morris Minor-Mini Super De Luxe. Az autóba 271 mérföldet csavartak Anglia aszfaltjain és olyan említésre méltó eredeti tartozékokkal rendelkezik, mint az 50 évvel ezelőtti szalonautó korából megmaradt üléshuzat védő fóliák.

MINI MK1 1968 ülésvédő fólia

Az autó története legalább olyan bájos, mint maga az autó, ugyanis ez az 1968-os MK1-es széria egyik utolsó gyártott példánya, melyet Mrs. B Jones azzal a céllal vásárolt, hogy megtanuljon vezetni. Sajnos, vagyis az utókor számára szerencsére, a hölgy sofőri törekvései kudarca fulladtak, így az autót a közbiztonság érdekében egy garázsban parkolták mostanáig. Az utódok néhány éve úgy döntöttek aukcióra bocsájtották a parkoló kincsét.

MINI MK1 1968 műszerfal

Hozzáértők szerint ez lehet az egyik legeredetibb állapotában megőrzött elsőgenerációs Mini, mivel olyan apró részletek maradtak érintetlenek, amiket a leglelkiismeretesebb restaurátorok sem biztos, hogy tökéletesen tudtak, pótolni, mint például az eredeti fényezett rögzítőkampója az ajtózárnak, amit jellemzően kikezdett már a rozsda.

MINI MK1 1968 piros beltér

Köszönhetően annak, hogy az autót nem egyáltalán nem használták és a tárolása is ideális körülmények között történt, az eredeti Tartan Red belső nem vesztett élénkségéből a fél évszázad alatt. Az autón még olyan különleges extrák is találhatók, mint az opcionálisan rendelhető biztonsági övek, melyeket az átadás előtt szereltek fel rá.

MINI MK1 1968 biztonsági öv

Az apró időgép most megvásárolható a brit Woodham Mortimer restaurátor vállalkozástól. A cég igazi autótörténelmi gyöngyszemek felújításával és versenyre felkészítésével foglalkozik és kiemelt figyelmet szenteltek a ennek a Mininek. „Igazi kiváltság a Woodham Mortimer számára, hogy ezt az egyedülálló ikonius Minit kínálhatja eladásra. Az autó egyszeri és megismételhetetlen lehetőséget ad, hogy a legeredetibb példányban fennmaradt, közkedvelt brit klasszikust tulajdonolja egy szerencsés” – mondta a klasszikus iránti elfogult alázattal Jean-Marc Gales vezérigazgató.

MINI MK1 1968 hátulról

Én valamiért olthatatlan vágyat érzek egy 1971-es harmadik generációs olajzöld, ponyvás Land Rover Defenderért (és még vagy 30 különféle klasszikusért). Van olyan előző századi autóikon, amiért nagyon oda vagy?

Forrás:

Kapcsolódó írások

1972 Reliant Bond Bug 700ES, narancssárga, elölnézet, oldalnézet, jobbról
2019. szeptember 08.
1970-ben mutatkozott be az angol személyszállítás jövőjének tekintett Bond Bug. Fő vásárló szegmense a fiatalok voltak, akik rajongtak a formabontó megjelenésű, soros 4 hengeres és 3 kerekű mikrokupéért
Peel Trident, piros és Peel P50, kék, előlnézet
2018. november 29.
A XX. század derekán élte fénykorát a mikroautók gyártása. A megszokott autóknál jelentősen kisebbek voltak, de egyikük sem versenyezhet a brit törpékkek. Ők a Peel P50 és Trident
1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról
2018. november 06.
A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói