2023. augusztus 30. | 11:16

Egyre több Trabant közlekedik Németország utcáin, és szerintük ez káros tendencia.

Sokan kellemes nosztalgiával gondolnak vissza a Trabantra, pedig nyugati mércével jó sosem volt, csupán egy szükségmegoldás. Mivel ma már nem ilyen autókkal közlekedünk, ezért lehet belőlük dédelgetett hobbiautó, amivel tényleg csak annyit utazunk, amennyihez kedvünk van.

A németek különösen nagy kedvelői a régi keletnémet és szoci járműveknek, nem véletlen hordják ki hozzájuk tonnaszám a Simsonokat is. De a Trabant is komoly reneszánszát éli, főleg a kétütemű kivitelek.

Ez persze nem mindenkinek tetszik, például a Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédelmi szervezet is beleállt a dologba. Szerintük aggasztó tendencia, hogy folyamatosan emelkedik Németországban a forgalomba helyezett Trabantok száma. Egyre többen támasztják fel a forgalomból kivont vagy pajtában pusztuló példányokat, valamint importálni is kezdték ezeket.

Jelenleg bő 40 ezer Trabant futhat az ország útjain, ez nagyjából 7000-rel magasabb szám, mint tíz évvel ezelőtt. Szerintük ez azért is gond, mert ezek a járművek különösen káros gázokat engednek a levegőbe.

Ezért egy javaslattal álltak elő, miszerint az összes Trabantot tiltsák ki a városok belső kerületeiből. Itt érdemes megjegyezni, hogy sok Trabant már amúgy is ki van tiltva, csak a H rendszámosak, azaz veterán minősítést szerzett darabok hajthatnak be.

Egy ilyen művelet különösen nem egyszerű, hiszen egy ilyen tiltás nem csak kifejezetten a Trabantok kitiltását vonná magával. Konkrétan az egész oldtimer kategóriát érintené a dolog, ami viszont már nem csak 40 ezer autó.

Illetve itt még nem állt meg a szervezet, mert azt is szeretnék, ha jelentősen megemelnék azon autók adóját, amelyek kipufogógázait még semmilyen rendszer nem szűri. Nem meglepő, ha azt mondom, hogy ezekkel a megnyilvánulásokkal nem lettek túl népszerűek, a zwickaui Trabant Klub például már jelezte, hogy demonstrációt szerveznek a javaslat ellen.

A Trabantok mellett a Wartburgok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, utóbbiból is egyre többet helyeznek forgalomba újra Németországban. 2010-ben 7700 Wartburgot tartottak nyilván, mára ez a szám közel 9000 darab. Az egyik legnépszerűbb modell a 311-es, amelyből egyébként 1,2 millió példányt gyártottak.

Schöning / Ullstein Bild / Getty Images