2022. december 16. | 10:30

Aranyos kis videó került elő arról, hogy anno hogyan szerelték össze a keleti blokk egyik legnépszerűbb kisautóját.

Talán a legfiatalabb generációknak már nem mond olyan sokat a Kispolszki, sőt más szocialista autók sem. Ők már abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem kell megtapasztalniuk milyenek is voltak ezek az autók a mindennapi használat során.

Ellenben hobbiautónak tökéletesek lehetnek, mert még mindig rengeteg alkatrészt találni hozzájuk a volt keleti blokk volt országaiban és egészen retró formát képviselnek. Emellett persze sokaknak voltak vagy vannak ezekkel az autókkal szép emlékeik, így már csak a nosztalgia is felszínen tartja őket ideig óráig.

Talán nem is baj, hogy kikoptak, mert így sok emberben csak a szép emlékek maradtak meg, akik pedig nem ismerik, azok ránézésre jópofának gondolják. Ahogy először én is nagyon szerettem a Kispolszkival menni, de a hétköznapokban nagyon fájdalmas lenne.

Akit mégis megragadt hosszabb távon az aranyos kis forma, a többi szocialista jármű között vállalható vezethetőség és Porsche stílusban farmotor, léghűtés, annak most egy kis extra infó jöhet kedvencéről. Egy brazil sajtómúzeum rakott ki egy egyperces videót oldalára, ahol Fiat 126p-ket gyártanak.

A rövid videóban csak összeszerelési folyamatokat látunk, de ha összevetjük a modern autógyártás ritmusával és eszközeivel, akkor igazán mókás képet ad ki. Na meg a végén a gyár területén manőverező apró Fiatok is mókásak a mai közlekedéskultúrához és autókhoz képest.

A Fiat licence alapján Lengyelországban az FSM (Fabryka Samochodów Małolitrażowych) gyártotta a 126 nevű modelljüket, a rövidítés azt jelentette, hogy kisméretű autók gyára. A hatalmas darabszám és a használhatóság miatt a modell a lengyelek szívéhez nőtt, számos kiegészítő és tuning készült hozzá.

Az országban még ma is komoly kultúra övezi az autót, aminek a beceneve ott Maluch, annyit jelent: a kicsike, togyogó. Emellett számos beceneve volt többféle piacon is árulták és nálunk is sokféleképpen becézték.

A Kispolszkiról és történetéről egy részletes videóban mesélünk, nézzetek rá:

Sturcz Bertalan/ Alapjárat