2024. január 30. | 11:33

Nem véletlen lett az egyik legnépszerűbb katonai jármű az Ural a Honvédségben is. A márka gyakorlatilag nem ismer akadályt, ahogy ezt a Gehilio’s Garage srácai is megtapasztalhatták.

Magyarországon sokak emlékében még élénken élnek a szovjet teherautó-gyártás remekei, az Uralok. A Honvédség egyik legnépszerűbb igásló járművei (voltak) ezek.

Az első példányok az 1960-as évek elején készültek, csak benzinmotorral, a gázolajosra a ’70-es évek közepéig kellett várni. A régi katonasztorik, anekdoták megkerülhetetlen járművei több generációnak is, hiszen annyira megbízhatónak bizonyultak, hogy még a mai napig megtalálhatók a Honvédségnél.

A Szovjetunió katonaságában is a legnépszerűbb járművek közé tartoztak az Uralok. Gyakorlatilag mindenféle felépítményt szereltek rájuk a rakétakilövő állástól az egyszerű szállító platón keresztül rádió adó-vevő állomásig, de persze civil felhasználásra is volt példa bőven.

A Gehilio’s Garage csapata ezúttal rögtön mindkét üzemanyagtípussal működő Ural fajtát kipróbálta: a dízel 4320-at, és egy benzines 375D-t is. Már pusztán a V8-asok hidegindítása is megdobogtatja a benzinvérűek szívét, ám természetesen nem merül ki ennyiben a próba.

Az dízel egyébként egy bontóból menekített, expedíciós járműnek szánt, gyakorlatilag zombiapokalipszis-álló lakóautónak átépített monstrum. Meghajtásáról annyit, hogy egy Kamaz eredetű, 10850 köbcentis V8-as gázolajos került bele, valamint egy négyfokozatú kézi kapcsolású sebességváltó.

A 6x6-os teherautók lenyűgöző tereptulajdonságaikról sokan tudnak mesélni, akik korábban használták ezeket, mi pedig most kapunk egy kis ízelítőt a működésükből. Egy kis ízelítőként egy másik pikáns hang is hallható a két ural V8-as dübörgése mellett, a srácok ugyanis beindították azt a Kraz 260-ast, amit hamarosan tesztelni fognak egy új videóban. Nemrég pedig egy duplacsuklós Ikarust nézhettünk meg a csapat jóvoltából.