2024. január 09. | 13:34

Egy replika Ikarus 293-ason nézhetjük meg, milyen élmény lehetett a valódi duplacsuklós „hernyón” utazni.

A Gehilio’s Garage időről időre igazi csemegékkel szolgál a régi – főként magyar kötődésű – járműgyártás szerelmeseinek, gondoljunk például a Dutra csodatraktorra. Most sincs ez másként, amikor az Ikarus egyik mérnöki büszkeségéről, a 293-asról készült anyag „munka” közben.

A szóban forgó jármű a magyar buszgyártás leghosszabb példánya, abból a korból, amikor az anyagi források lehetővé tették, hogy a gyártók kísérletezgessenek különböző kialakításokkal. Az addigra világhírűvé vált Ikarus ennek hagyományosan mestere volt, így készülhetett el a 293-as 1988-ban.

Az egyetlen próbapéldányt tesztüzemben is használták, tehát aki elég szerencsés volt, az elmondhatja, hogy a ’80-as évek végén utazott a duplacsuklós eredetin. Ezúttal a második példány, a BKV által megépített replika bemutatásáról láthatunk felvételeket.

A „hernyóból” azért nem készült a maga korában több, mert a sofőrök panaszai alapján lomha volt, nehezen vezethető – például imbolygott, macerás volt vele a sávváltás, nem minden megállóba fért be –, így végül nem készült belőle több. Közben számos nagy kiállítást is megjárt világszerte, így végül Irán fővárosa, Teherán jelentkezett be vevőként rá – persze néhány kikötéssel és igénnyel.

A módosítások egyik lényeges eleme a gyenge motor lecserélése MAN típusú, 280 lóerős blokkra. Ennek az egyik velejárója volt a második ajtó áthelyezése, no és persze a hagyományos, BKV-kék festést is egy sokkal feltűnőbbre cserélték.

Igazi érdekesség, hogy méretei miatt a szállítást nehéz lett volna megoldani bármilyen eszközzel, így a busz saját kerekein jutott el Teheránba. A Gehilio’s Garage a replika és az eredeti összehasonlításával emeli ki előbbi különbségeit, amit csak szakavatott szemek és fülek vesznek észre.

Emellett természetesen a csapat kiemelte, hogy mint mindig, most is szívügyük a magyar járműgyártás termékeinek népszerűsítése, hiszen ahogy az epizódban is részletesen kifejtik, világszinten ismert és elismert márkáról beszélünk, ha az Ikarus-t említjük. Közben számunkra, egyszerű földi halandóknak továbbra is a járműépítés egyik műszaki csodája elevenedik meg a felvételeken, és ezek alapján sajnálhatjuk, hogy sosem tapasztaltuk meg az igazi, duplacsuklós Ikarus élményét.

Gehilio's Garage