2023. március 12. | 16:05

Ennél eddig csak egyszer kelt el drágább California Spider ilyen árverésen.

Vannak olyan autók, amik ha véletlen eljutnak egy árverésre, akkor egészen felfoghatatlan, talán rekord áron váltanak gazdát. Ilyen most az a Ferrari 250 GT SWB California Spider is, ami rekordközeli áron kelt el egy aukción.

Hiszen nem csak egy ritka gyönyörű autóról van szó, ami ráadásul a maga nemében egy igazi legenda. Hanem egy még ritkább Azzuro Metallizzato színű darabról, aminek ráadásul természetes bőr beltere is emel az árán.

Amennyire szép neve van a fényezésnek, annyira jól áll magának az autónak is. Különlegessége viszont abból is fakad, hogy ilyen fényezéssel limitált számban készültek a Pininfarina-kasztnis 250 GT-k 1960 és 1962 között.

Emellett az sem gyakori, hogy ennek a modellnek fedett fényszórói vannak. Összesen 37 ilyen példány készült '60 és '63 között a 250 GT-ből.

Ez a konkrét darab nagyobb karburátorokat kapott 3,0 literes, V12-es motorjára, amit egy 4 fokozatú kézi váltó követ. Az autó természetesen hátul hajt és végül a gyönyörű Borani felnikre szerelt gumik próbálják átvinni akaratunkat az aszfaltra.

Mondható hányatott sorsúnak is ez a darab, mert bár 1960-ban kifejezetten a New York-i Autóshow-ra készült, később '70-ben összetörték egy balesetben. Ezután kézről kézre járt, míg 1971-ben megvásárolta két Ferrari-rajongó, Charles Betz és Fred Peters csupán 2400 dollárért, bár az akkoriban más értékkel bírt, mint ma.

Jó ideig elhúzódhatott a felújítás, hiszen egy ilyen autóhoz alkatrészt találni nem egyszerű feladat, ha sikerül, akkor horror áron mérik. De végül 2000-re elkészült a 250 GT SWB California Spider felújítása, és bár nem tudni pontosan, mennyi pénzben állhatott meg, valószínűleg földöntúli összegről van szó.

Most pedig nemrég a Gooding & Company aukciósház árverezte el a modellt egy autógyűjtők körében megtartott rendezvényen Floridában, ahol elképesztő összeget adtak érte. A végső ár 18 040 000 dollár volt, amivel alig marad el a rekorder California Spider aukciójától, ott ugyanis 18,5 millió dollárt fizettek.

De egyszerű földi halandó számára az első összeg se semmi, hiszen ez átszámolva jelenleg 6 476 901 200 forint. Bárki is vette meg ezt a különleges Ferrari 250 GT-t, az is biztos lehet benne, hogy ennél már valószínűleg nem lesz olcsóbb, tehát kimondhatjuk: jó vétel volt.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat