2024. március 04. | 22:05

„De gyönyörű Renault 12-es!” – csodálkoznak az emberek a Vasfüggönytől nyugatra. Azonban egy dolgot nem vesznek észre: valójában egy Dacia 1300-assal van dolguk.

A Gehilio’s Garage YouTube csatornája rengeteg szociautót meghajtott már, legyen szó akár az utolsó Zaporozsecről vagy az olasz licenc alapján készült Kispolszkiról. Most egy újabb nyugati eredetű gyártmányt próbáltak ki, amiért meglepő módon Londonba utaztak.

A csapat jó barátja, Bálint András saját lábán vitte ki szeretett kocsiját Magyarországról a szigetország fővárosba. A helyiek ámulattal bámulják a Renault-nak hitt, komfortos és akkoriban korszerű, elsőkerék-meghajtású román bestiát, a fiúk ezt vitték el egy karikára.

Az 1300-as Dacia rendkívül megosztó járgány volt, tulajdonosaik ugyanis vagy imádták, vagy nagyon szenvedtek miatta. Egy biztos, a kilencvenes évek előtti utcaképét nagy mértékben meghatározta, azóta viszont világritkaságnak számít. A márka azóta is létezik, és úgy fest, sikerült javítani egykori megítélésén.

Vajon tényleg ennyire hitvány gépjárműveket gyártottak a Ceaușescu korabeli Piteștiben? A srácok ebben a videóban kiderítik:

Gehilo’s Garage