2023. február 20. | 10:59

Ezt az autót vagy imádni, vagy utálni lehet.

A Zaporozsecekkel sokak találkozhattak, akik a kilencvenes évek előtt már vezettek. A többség azonban eléggé megosztó emlékeket idézhet fel a szó hallatán. Az egyik legkevésbé becsült autó volt ugyanis a rendszerváltás előtti érában. Alacsony presztízse ellenére akadnak ma is Magyarországon olyan fanatikusok, akik életben tartják a márka emlékét. 

Ezt a tábort erősíti Kovács Bálint is, akit a Gehilio's Garage YouTube csatornáján láthattunk már számos régi gépet tesztelni, most azonban saját Zaporozsecét mutatta meg, ami több szempontból is különleges. Bálint megosztotta, hogy az autó tíz évvel ezelőtti vásárlásának pillanatában azt sem tudta, hogy milyen autó a Zaporozsec.

Éppen ezért szeretné népszerűsíteni a fiatalok körében, akiknek nem volt szerencséje megismerkedni a típussal korábban. A gépkedvelő embereknek sok ritkaságot rejt egy Zaporozsec. Például léghűtéses V4-es motorját, amit ráadásul hátul hord. Vagy akár benzinkályháját, ami olyan meleget adott, hogy télen is pólóban lehetett vezetni az autót. 

Egy ilyen gép tökéletes arra, hogy az ember közelebb kerüljön a nehezebb sorsú veterán autókhoz, sokat lehet tanulni egy ilyen kocsi felújítása során. Ahogy egyre többet foglalkozik vele az ember, úgy kötődik egyre szorosabban hozzá.

Bálint biztosította a nézőket arról is, hogy a Zaporozsecével idén sok találkozón meg lehet majd ismerkedni személyesen is, hiszen a teljes motorgenerálon átesett gép most már magabiztosan vág neki egy hosszabb útnak is. 

Most te is megtekintheted az erről szóló videót, nosztalgiára fel!

Gehilio's Garage