2023. október 03. | 12:46

A Mercedest 60 évre egy garázsban felejtették, és most kap egy új esélyt.

Van egy angol fogalom, a Barn Find. Ez azt takarja, amikor hosszú évek után egy klasszikus, értékes autó előkerül egy pajtából, garázsból vagy akárhonnan. Itthon erre mondhatjuk lényegében, hogy pajtalelet.

Ezek nem csak régóta pihenő klasszikusok, hanem olyan autók, amik egészen ép állapotban megmaradtak az idők során. Hiszen amit a szabad ég alatt hagynak például 60 évre, az gyakran használhatatlanná pusztul.

Nem mint ez a Mercedes 190 SL, amiről a WD Detailing YouTube-csatorna egy videót is készített. Igaz, ez egy garázsban állt kicsit szétszedve, de 60 év az akkor is 60 év.

Ráadásul nem is egy hagyományos 190 SL-ről van szó, hanem a sorozatszáma alapján a nyolcadik legyártott példányról. Tehát mindenképpen a széria elején készült, ami például egy gyűjtőnek értéknövelő tétel lehet.

Persze egy 190 SL önmagában sem olcsó manapság, főleg akkor, ha szép állapotban megőrzik. Itthon éppen árulnak is egyet a hahun. Ez szintén egy 1955-ös, tehát gyártás elejei példány, és 58,8 millió forintot kérnek érte.

A Mercedes 190 SL egyébként 1963-ig készült, és lényegében egy olcsóbb, elérhetőbb változata volt a legendás 300 SL-nek. Sok alkatrészét és a dizájnját is megörökölte a nagytestvérnek, ami nagyon vonzóvá tette a maga korában a kis roadstert.

Mind a négy kerék alatt független felfüggesztés dolgozott, ami nagy szó volt akkoriban. Elöl egy ókettős keresztlengőkaros, míg hátul egy lengőtengelyes megoldást választottak a mérnökök.

Hátra a hajtás egy négysebességes, szinkronizált kézi váltón keresztül érkezett az 1,9 literes, négyhengeres szívó benzinmotorból. Ez eleinte 105 lóerőt tudott, majd kéttorkú dupla Solex karburátorokkal etetve a motort 120 lóerőre emelkedett a teljesítmény.

A 190 SL kétféle tetőkialakítással volt elérhető. Lehetett rendelni levehető keménytetővel, vagy lehajtható bőrrel. A WD Detailing csapata az utóbbiból szerzett be egyet, majd estek neki komoly tisztítószerekkel.

Először ki kellett pakolni az összes felstócolt alkatrészét, és azonosítani azoknak a helyét az autóban. Ezután belülről alaposan kiporszívózták, kiszedték a benne maradt egereket és kezdődhetett a takarítás. Bár látszik az autón az elmúlt 60 év nyoma, elképesztő fényt adtak neki egy alapos és profi tisztítás után.

Mercedes