2023. október 03. | 12:51

Ennyire lassú versenyt Porschékkal a pályán régen látott az ember.

Az ember versengő típus, legyen szó karrierről, sportról vagy éppen járművekről. Utóbbi esetben viszont nagyon széles a skála, mert ami képes önerőből mozogni, azzal versenyeznek.

Így senkit sem érhet meglepetésként, hogy létezik fűnyírótraktor-verseny, 50-es robogóverseny - ami amúgy elég izgalmas -, de még akár motorizált fürdőkádakkal is kiállnak egymás ellen az emberek. Mindezek fényében talán nem is annyira kirívó, amikor Porsche traktorokkal állnak a rajtvonalhoz.

Főleg most, amikor a márka a fennállásának éppen 75. évfordulóját ünnepli Amerikában, a Laguna Seca versenypályán. Itt felvonultatják a Porsche legkomolyabb sportautóit és versenyautóit, amik az elmúlt évtizedek alatt készültek.

Ezeket különösen nagy élmény a természetes környezetükben, tehát a versenypályán látni, ám nem ezek vonzották be a legtöbb nézőt. Ironikus módon pont a leglassabb Porsche járművek érdekelték a legtöbb embert, mégpedig a traktorok.

Hiszen a német sportautógyártó a '40-es és '50-es években főleg mezőgazdasági traktorjairól vált híressé. Ezeket szedték most össze és vitték le egy versenypályára, ahol összemérhették erejüket a 11 és 50 lóerő közötti dízel traktorok.

A pilóták sem lehettek akárkik egy ennyire fontos rendezvényen, így a traktorokat többek között F1-es pilóta, IMSA-bajnok és GT versenyző is vezette a minél jobb köridő érdekében. Ráadásul LeMans-i rajttal kellett kezdeniük, tehát a pálya másik oldaláról futottak oda a járművekhez, és indultak el a versenypályán.

A traktorok egy része egyedi festést vagy valamilyen gaget kapott a versenyre. Volt olyan, aki megnehezítette a saját dolgát, és egy megrakott pótkocsit vontatva szállt be. Mivel a Rennsport Reunion nevű rendezvényen már 2018-ban is nagy sikere volt a show-nak, és idén is hatalmas érdkelődés övezte, várhatóan öt év múlva újra megrendezi majd a Porsche, ha valaki lemaradt volna.

Porsche