A következőkben bemutatok 6 klasszikus autót, amivel II. Erzsébet a nyilvánosság előtt mutatkozott. De elsőként ejtsünk pár szót arról, honnan is ered a királynő autó fanatizmusa.


A II. világháború ideje alatt II. Erzsébet katonai gépezetek szerelésével tevékenykedett

Az angol királynő már 19 éves korában megszerezte jogosítványát, majd a II. világégés kitörését követően ő is kivette a részét a háborúból. Feladatkörébe tartozott például a harckocsik és katonai teherautók szerelése, illetve kamionok és mentőautók vezetése.

Mivel a háború folyamán még „csak” hercegnő volt, így rendelkezett jogosítvánnyal. 1952-es trónra lépését követően ezt elveszítette, mivel Angliában a vezetői engedélyeket az uralkodó nevében adják ki, és a törvények szerint saját magának nem adhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a királynő több mint 60 éve nem ült a volán mögé: Ő az Egyesült Királyság egyetlen „polgára”, aki jogsi nélkül is vezethet. Na de nézzük is, hogy az elmúlt több mint fél évszázadban milyen, mára már klasszikus autókkal is mutatkozott a királynő.

1953 Land Rover Series 1

Bár eleinte ki akartam hagyni a Land Rovereket, hiszen a királynő köztudottan imádja az angol terepjáró márkát, úgy éreztem, egyet azért mégis bele illik tenni a listába. Az angol uralkodó a termetes gépekkel nem csak a nyilvánosság előtt mutatkozik szívesen, de birtokain is előszeretettel hajtja őket.


Kétség kívül a királynő legkedveltebb autói a Land Roverek

A Series 1 a háború befejeztével mutatkozott be. A terepjáró megjelenése előtt a gyártó luxus autókat szerelt, majd a viaskodás ideje alatt szerzett tapasztalatait hasznosítva átállt az offroaderek szerelésére. Az eredeti 1-es szériát egy 1,6 literes, 50 lóerős erőforrással szerelték, melynek működését egy 4 sebességes váltó segítette. A szériát minden egyes modellévben kicsit átdolgozták. A Land Rover 1992-es tudósítása szerint akkor még az 1-es szériába tartozó brit terepjárók 70%-a üzemképes volt.

1974 Rover P5B

A Rover P5-ös modellje 1958-ban mutatkozott be, és egészen 1974-ig gyártották. Ez idő alatt több ráncfelvarráson esett át, majd 1967-ben elnyerte végleges küllemi és mechanikai jellegzetességeit. Az utolsó szériás modelleket egy 3,5 literes, Rover V8-as motorral szerelték, ami 160 lóerő leadására volt képes.


A királynőnek 2 darab P5-öse is van

A luxusautóból összesen 69 141 példány hagyta el a gyártósort. Bár a P5-öt többnyire magas beosztású politikusok használták, magának a királynőnek is van belőle kettő. Hivatali ideje alatt Margaret Thatcher, Edward Heath, Harold Wilson és James Callaghan angol miniszterelnökök is szívesen mutatkoztak a limuzinnal, majd a Vas Lady elnöksége alatt lecserélték, a hivatalos elnöki autó a Jaguar XJ lett. II. Erzsébet egyik Rovere a Top Gear 2003-as műsorában is felbukkant, ma a Warwick megyei Heritage Motor Centre-ben tekinthetőek meg.

1924 Rolls-Royce Silver Ghost

Az 1924-es Rolls-Royce Silver Ghostok a világ egyik legritkább autói, így áruk is a csillagos egeket verdesi. Az alábbi képen látható példány például 7,1 millió dollárért, vagyis megközelítőleg 2 milliárd 91,8 millió forintért kelt el egy 2012-es árverésen.


A királynő inkább hobby, mintsem napi használat céljából vette meg

Egyes állítások szerint maga az angol királynő is rendelkezik egy kimagaslóan jó állapotú példánnyal, melyet saját részre vásárolt, nem pedig azért, hogy a népnek mutogassa – erre a célra van bőven elég RR-a. Megjelenése idején a Rolls „A világ legjobb autója” címmel illette, s a 7,5 literes gépezetből a gyártó is rendelkezik eggyel. A cég állítása szerint 570 ezer mérföldet, vagyis 917 326 kilométert tett meg, mégis a motorja úgy jár, mintha új lenne.

1950 Lincoln Cosmopolitan Limousine

Bár nem tudni, hogy az uralkodó honnan szerezte be saját Lincolnját, annyit mégis lehet tudni, hogy egy ’50-es Cosmopolitannal rendelkezik. Az autót Harry S. Trumannal való találkozása alkalmával használta, s valamiképp sikerült meggyőznie az amerikai elnököt, hogy adja neki.


A GM elutasította, a Ford örömmel fogadta Truman rendelését

Amit még tudni lehet a limuzinról, hogy a szériát 1949 és 1954 között szerelték Michiganben. Truman elsőként a General Motorshoz fordult, hogy megrendelje legújabb elnöki limuzinját. Ez mi más is lehetett volna, mint egy elegáns, hosszított Cadillac.

A GM viszont elutasította a kérést, így az elnök a Fordhoz fordult, akik viszont nagyon lelkesen felajánlották a zászlóshajó szerepét betöltő Lincoln Cosmopolitan elnöki autóvá való alakítását. De mégis hogy néz ki ez az óriás testközelből? Nézd meg a Hum3D animációját és járd körbe Te magad!

1992 Daimler DS 420


A királynő hivatalosan el nem fogadott autója a Daimler DS 240

A királynő mindig is rajongott a Daimlerekért, gyűjteményében több modell is fellelhető. Olyannyira kedveli a mára már megszűnt márkát, hogy a DS 420-t tekintjük az uralkodó „nem hivatalos” királyi autójának. Bár a limuzin már lassan 30 éves lesz, II. Erzsébet a mai napig jár vele, például esküvők vagy temetések alkalmával.

A Daimler limuzin nem csak megjelenésével, de felszereltségével is fenséget sugároz. A hátsó utasok számára a TV-n és számítógépen kívül egy mini bárt is szereltek a géptest hátsó részébe. A királynőn kívül időnként a dán királyi család tagjai is szívesen mutatkoznak saját példányukkal.

Nézd meg az alábbi videót és megtudhatod, milyen elegánsan suhan ez a több mint 2 tonnás királyi hintó!

2002 Bentley State Limousine

Igaz, az alábbi Bentley még bőven nem sorolható a királynő klasszikus autói közé, mégis úgy éreztem, hogy egyedi megjelenése miatt nem hagyhatom ki a listából. A limuzin különlegessége, hogy csak 2 példány készült, melyeket az uralkodó 2002-es Arany jubileumi ünnepsége alkalmával rendelte meg.


a különleges Bentley-ből csak 2 darab készült

Robusztus megjelenése ellenére az Arnage alapjaira épített 4 tonnás limuzin kifejezetten gyorsra sikerült. A 6,75 literes V8-as erőforrás 400 lóerő és 835 Nm-nyi nyomaték leadására képes. Legnagyobb sebessége 209 km/h, bár ilyesfajta száguldásra ritkán van szükség.

Az „Állami Limuzin” nem csak teljesítményével, de puszta termetével is tekintélyt parancsol. A 3 911 mm-es tengelytávhoz egy 6 324 mm-es teljes hossz tartozik, míg magassága 80 centivel több, mint egy hagyományos Arnage-é. Lassan 20 éves kora ellenére továbbra is ez a Bentley a királynő hivatalos állami autója.

Na de nézzük is milyen testközelből ez a 6 méteres monstrum? Less bele a videóba és derítsd ki Te magad!


Neked a királynő melyik autója jön be a leginkább? A képen: Vauxhall Cresta

II. Erzsébet autóiról szóló cikksorozatunk 1. részében megismerkedhettél 6 nagyszerű autóval, amik a királyi garázs ékes tagjai. A folytatásban 6 további autóról lesz szó, melyekre az angol állam feje szintén büszke lehet. Addig is, oszd meg velünk, Neked melyik királyi járgány jön be a leginkább, és szavazz a kedvencedre!