A Magyar Közút éves szinten egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet tüntet el az országos közutak mentén. Az átlagosan évi 10 ezer tonnányi szabálytalanul kiszórt hulladék felszámolása mellett a társaság számos kampányszerű, országos programban vett és vesz részt, alkalomadtán kezdeményezőként.

Illegális hulladékot gyűjtenek be a közútkezelők
Fotó: Magyar Közút

A megmozdulások ellenére időszakosan így is több helyen újratermelődnek az illegális szemétlerakatok, ezek eltüntetésére fókuszál 94 mérnökségén keresztül az országos közútkezelő ezen a héten. A társaság célja, hogy az út menti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt országosan gondoskodjon az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról. A biztonságos munkavégzés érdekében több helyen is kisebb-nagyobb korlátozásra kell számítaniuk az autósoknak. A közutasok arra kérik a sofőröket, hogy a munkaterületek mellett fokozottan óvatosan közlekedjenek, így lecsökkentve a balesetek kialakulásának esélyét.

Illegális hulladékot gyűjtenek be a közútkezelők
Fotó: Magyar Közút

A Magyar Közút közleményében arra kéri az úthasználókat, hogy az utazásuk során vagy más módon keletkezett hulladékukat semmikép ne dobálják el vagy helyezzék ki illegálisan az országos közutak mellé. A szemétkupacok ugyanis elcsúfítják a környezetet, plusz egészségügyi kockázatokkal járnak, sőt, mindennek a tetejébe még környezetszennyezők is. Arról már nem is beszélve, hogy rengeteg kapacitást elvonnak más munkálatoktól. Az út menti illegális hulladék felszámolása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül.