2021. október 14. | 13:24

Az európai bürokraták egy másik ügyben is elfogadták a magyar kormány érveit.

Az Európai Unió két ügyben is elfogadta a kormány adóügyi érveit, így továbbra is visszaigényelhető az áfa fele a lízingelt autóknál, és biztosított marad a tisztességes vállalkozások és költségvetés védelme a csődbe ment cégekkel szemben is, közölte az MTI.

Mintegy 100 ezer céges autót érinthet az a kedvező szabály, amelyről az Európai Unió Tanácsa döntött, mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Az áfa 50 százalékának visszaigénylése révén a vállalkozások nemcsak az adón spórolnak, hanem jelentős mértékben csökkenthetik bürokratikus terheiket, hangsúlyozta Izer Norbert.

2018 végéig nagyon sok energiát igényelt, hogy folyamatosan, pontosan nyilván tartsa az adott vállalkozás az autóval kapcsolatos céges és magánhasználatot – magyarázta az államtitkár. Hazánkban aztán életbe lépett egy adminisztrációs könnyítés 2019-ben, amely megengedte a lízingbe vevőknek, hogy amennyiben van üzleti használat, akkor csak magát az üzleti használat tényét kell egyszer igazolni, egyéb adminisztrációra nincs szükség, és a havi bérleti díj áfájának a fele automatikusan levonható.

Izer most arról tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát, hogy a brüsszeli testület 2024 végéig meghosszabbította a szabály alkalmazását.

A hír kapcsán érdemes egy másik témát is érinteni. Az autólízingeseket a kormány 2021 októberétől kiléptette a hitelmoratóriumból, ebben a cikkben utánajártunk, hogy változik-e a törlesztőrészlet, illetve a futamidő a moratóriumot igénybe vevők számára.