A Magyar Közút a tavalyi 15 után újabb 5 járművel bővítette a speciális gépparkját. A kistraktorokkal az állami cég kezelésébe tartozó kerékpárutak karbantartását végzik a közutasok.

A Magyar Közút csütörtökön vette birtokba az új speciális gépeit Sárbogárdon. Az ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy az emberek leginkább akkor hajlandók autóról bringára váltani, ha azt látják, hogy a kerékpáros-infrastruktúra megfelelő szinten áll.

Speciális kistraktorok

A Magyar Közút 2018 óta végzi egységesen a törzshálózat és a főutak mentén lévő kerékpárutakat karbantartását. A magyar állam évi egymilliárd forintot ad a társaságnak erre a feladatra, ebből a pénzből szerezték be most az új gépeket.

A vadiúj masinák és a hozzájuk tartozó különböző adapterek nettó 180 millió forintot kóstáltak, ennyit fizettek értük a magyar adófizetők. A speciális gépekkel a közutasok – évszaktól függetlenül – minden feladatot képesek elvégezni a rájuk bízott útszakaszokon, legalábbis ezt állította Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Közút a KITE Zrt.-től vásárolta meg a speciális kommunális kistraktorokat és a speciális adaptereket. Ezeket a kaszálási, hóeltakarítási, síkosság-mentesítési és burkolatseprési munkákhoz fogják használni a szakemberek. A munkagépeket a társaság szombathelyi, szentesi, kápolnásnyéki, tapolcai és makói mérnökségei között osztják szét.