Könnyen lehet, hogy a DMC DeLorean a süllyesztőben végezte volna, ha nincs a Vissza a jövőbe című film. Az autó időgépként funkcionált a trilógiában, mely elhozta számára a modell számára a világraszóló hírnevet. Összesen körülbelül 9000 példány készült az Észak-Írországban található gyárban, közülük nagyjából 6500 darabbal találkozhatsz ma is az utakon – főleg Amerikában, ám a most következő történet kapcsán a Baltikumba látogatunk.

Az Auto Geenius észt weboldal egy használtruha-kereskedés hirdetésére lett figyelmes. A szóban forgó DeLoreant 19,4 millió forintnak megfelelő összegért hirdetik.

DeLorean

Az autó állapotáról és a megtett kilométerek számáról nincs információ, ám a mellékelt képek szerint – pár karcolástól eltekintve – remek kondícióról tanúskodnak. A Porsche 911-hez hasonlóan a DeLorean is egy farmotoros modell volt, a meghajtást egy 2,7 literes, 130 lóerős V6-os Renault-motor biztosította.

A DeLorean története egyszerre érdekes és szomorú. John Z. DeLorean a General Motors egyik vezetője volt, majd megalapította saját vállalkozását. DeLorean előszeretettel ment szembe az úgynevezett iparági szabványokkal, és próbálta a saját útját járni. Vállalatának első és egyetlen terméke a DMC-12 volt.

DeLorean

DeLorean

DeLorean egy született üzletember, remek marketing képességekkel megáldva. A hírességek imádták az autót, ám a siker csak rövid ideig tartott. A pénzforrások hamar elapadtak, a vállalat pedig csődbe ment. John Z. DeLoreant 1982 októberében kábítószerkereskedelem vádjával letartóztatták, a nevével fémjelzett cég pedig eltűnt a süllyesztőben.

Hollywoodnak és a Vissza a jövőbe trilógiának köszönhetően a DMC-12 legendává vált, a DeLorean Motor Company pedig továbbra is létezik Texasban. A vállalat az elmúlt években DeLorean modellek javítására szakosodott, ám a jövőben „új” autók gyártására is vállalkozni szeretnének.