2018. december 03. | 18:00

A koreai vállalat jó eséllyel beszáll az utóbbi időben egyre sikeresebb piaci szegmensbe

A Hyundai-Kia kettős az utóbbi időben több új modellt is bemutatott, ráadásul az elektromos technológia hasznosítására is nagy munkát fordítottak. Egy saját pickup kifejlesztése már régóta terítéken volt a koreaiaknál, ám a hivatalos bejelentésre egészen eddig várni kellett. Most azonban maga Luc Donckerwolke, a Hyundai Motor Group tervezési vezetője jelentette be, hogy nemsokára egy platós járművel rukkolnak elő.

Még 2015-ben mutattak be egy Santa Cruz elnevezésű koncepciómodellt, mellyel egy kecses vonalvezetésű pickupot hoztak el a nagyközönségnek. A projekt egy időre a fiókba került, ám a legfrissebb hírek szerint most már a tervezési folyamat végén járnak, és a gyártási metódust készítik elő. Az is kiderült, hogy egy Kia testvérmodellt is bemutatnak majd, nem sokkal a Hyundai pickup érkezése után.

Főleg az amerikai piacon lehet fontos lépés az új típus bevezetése, az azonban még nem dőlt el hivatalosan, hogy a Hyundai pickupja a Ford Ranger vagy az F150 kategóriájában száll-e majd versenybe. Donckerwolke mindenesetre úgy fogalmazott, „minél előbb” el szeretnék kezdeni az új modell gyártását.

A Kia nem fogja Amerikában árulni a saját pickupját, hiszen már most is kivontak egy crossovert arról a piacról. Inkább a nagyobb SUV-k mezőnyébe készítenek új járművet, a 2019-es évben a Telluride tanulmányautó végleges verzióját fogják bemutatni, mely az amerikai igények szerint készül majd.

A pickup vonalai magukban hordozzák a márkára jellemző látványelemeket, elölről és hátulról is felismerhetően Hyundai arculatot mutat. Donckerwolke eddig a Genesis prémiummárka egyik vezetője volt, ám nemrégiben kinevezték az egész konszernt átfogó tervezői munka irányítására. A korábban a Bentley, a Lamborghini és az Audi kötelékében is dolgozó szakember Peter Schreyert váltja, aki 12 évnyi tervezői munka után tanácsadói szerepkörbe kerül a Hyundainál.

A pickup pontos műszaki adatairól egyelőre nem közöltek információkat, a becslések szerint 2020 magasságában lehet majd először az utakon látni a Hyundai platósát.