30 új modellt akar bemutatni a Skoda 2 év alatt!

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-02-05, 13:29

2030-ra a cseh márka 2 millió autót szeretne értékesíteni évente, ehhez kell a modelloffenzíva.

Nagy tervei vannak a Skodának, megvalósításukhoz pedig jó sok, vevőcsalogató új modellre van szükségük. Konkrétan 30 újra a meglévők mellett. Legalábbis ők így kalkuláltak, hogy az évtized végére elérjék a 2 milliós darabszámot per év. Nem kis cél ez, tekintve, hogy 2019-ben 745 ezer autót értékesítettek.  Egyenesen elérhetetlen?

Skoda Vision IN
Skoda Vision IN koncepcióautó, ami elvileg nem jön az öreg kontinensre

Ezt senki nem tudja, de tény, hogy ambiciózus elképzelés közel megháromszorozni a forgalmukat darabszám tekintetében 10 év alatt egy olyan gazdasági környezetben, ami inkább az autóipar hanyatlását prognosztizálja. Az első modell, amit be fognak mutatni, az a Vision IN koncepcióautó sorozatérett változata lesz 2021-ben. A tervek szerint Európába azonban nem hozzák az autót, fő piaca India lesz, és várhatóan Mexikóba is exportálják majd.

 „Harminc új modellt fogunk bemutatni 2022-ig. Ezek egy része teljesen új autó lesz, a többi a meglévők újabb generációi. Ebből 10 lesz részben- vagy teljesen elektromos. És 2022 után sem állunk le, akkor húzunk bele igazán” – mondta Bernhard Maier, a vállalat vezetője.

Ami a villanyosított járműveket illeti, hamarosan bemutatkozik a Skoda Octavia vRS, ami hibrid hajtáslánccal is elérhető lesz, illetve jön két teljesen elektromos crossover is nemsokára. Habár a Skodánál hisznek az elektromos autókban, egyelőre úgy tartják, hogy a terjedésüket az infrastruktúra fejlettségi foka hátráltatja, hiszen nincs elegendő elektromos töltő.

új Skoda Octavia
Az új Skoda Octavia már a szalonokban várja az érdeklődőket

A Skoda teljesítményén az új Octavia is sokat lendíthet, 2030-ig ráadásul már a mostanit követő generáció lesz az utakon. A Superb és a Fabia leváltása is érik már, azok a modellek is bizonyíthatnak a következő évtizedben. Az említett húzómodelleken felül természetesen a városi crossovereké lehet a főszerep (Kamiq, Karoq), de nem szabad megfeledkezni az érkező Citigoe iV-ről sem, ami egy viszonylag olcsó, elérhető elektromos kisautó lesz.

Kapcsolódó írások

2019. június 16.
Az 1960-as években a Mladá Boleslav-i autógyár hatalmas változásokon esett át. A gyár bővítése mellett 1964-ben „piacra dobta” a korszak KGST luxus-etalonját, az 1000 MB modellt.
Skoda Octavia kabrió, Skoda Felicia, türkizkék, elölnézet, oldalnézet, balról, alulról fotózva, menet közben
2020. február 22.
Története során a Škoda számtalan nagyszerű modellt mutatott be, melyek egy része már a feledés homályába veszett, míg egyes modellekre retró ikonokként tekintünk vissza. Ma közülük mutatok be 6 darabot!

További hírek