400 ezer forintos pénzbírság járhat a visszapillantóra akasztott légfrissítőért

Közzétéve:
2019-08-19, 09:35

A rózsafüzérek, plüss majmok és egyéb kiegészítők balesetveszélyesek lehetnek, hiszen takarják a kilátást.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Egyesült Királyságban közel 400 000 forintos büntetés és büntetőpontok járhatnak a visszapillantóra akasztott légfrissítőkért, szőrös dobókockákért, focis zászlókért. A sofőrök akár egy szélvédőre ragasztott matrica miatt is bajba kerülhetnek, amennyiben az zavarja őket a kilátásban.

visszapillantóra akasztott halálfejes légfrissítő
Balesetveszélyesek lehetnek a visszapillantóról lelógó kiegészítők

Bármilyen zavaró kiegészítő korlátozhatja az autóvezetőket a kilátásban, ezáltal romlik a reakcióidő és megnő a baleset okozásának lehetősége. A brit rendőrök az ütközésben vétlen sofőrt is büntethetik, ha valami zavaró tényezőt vélnek felfedezni az autón.

A jogszabályok szerint nem ütköznek törvénybe a szélvédőre ragasztott matricák, viszont bármi, ami takarhatja a kilátást, 40 000 forintnak megfelelő büntetést, és három feketepontot ér a szigetországban. Ha bírósághoz fordulsz a bírság miatt, annak mértéke akár 400 000 forintra is rúghat.

A visszapillantóra aggatott cuccok és a szélvédőn lévő matricák a biztosítási eseményekre is kihatással lehetnek. A biztosítótársaságok ugyanis megtagadhatják a kifizetést, ha a kilátást zavarta valami. Az Egyesült Királyságban még a műszaki vizsgát is megtagadhatják, ami a tulajdonos nem távolítja el a tükrön lévő kiegészítőket.

A szabályok azóta lettek szigorúbbak, mióta egy taxis 2008-ban halálra gázolt egy gyalogost. A sofőr visszapillantóján két légfrissítő és egy szőrös dobókocka lógott.

„Bármi, ami a visszapillantó-tükörről lóg lefelé, zavarhatja az autóvezetőt a kilátásban. Ezek lehetnek légfrissítők, plüsskockák, de akár a túlméretes navigációk, vagy egy iPad is veszélyt jelenthet. A tiszta, zavartalan kilátás a közlekedésbiztonság egyik alappillére. Ha már mindenkinek szükség van ezekre a kiegészítőkre, azt javasoljuk, hogy valamelyik oldalra helyezzék el azokat” - mondta Rebecca Ashton, az IAM RoadSmart egyik vezető képviselője.

Neked van valami a visszapillantódra akasztva?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2014. január 02.
A bírság szélsőséges esetben milliós nagyságrendű lehet
Horvát autópálya
2019. április 17.
A horvát autópályákon fix traffipaxokkal fogják kiszámolni, vajon a megengedett sebességgel haladtál-e az adott szakaszon

További hírek