Agykárosodást okozhat a navigáció túlzott használata

Közzétéve:
2019-06-09, 05:31

A beépített GPS vagy a Google Térkép túl gyakori használata megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Társszerző: Hajdu Balázs

David Barrie tájékozódási szakértő azt javasolja, hogy a GPS, valamint egyéb tájékozódást segítő berendezések használata helyett hagyatkozz inkább a saját érzékszerveidre. Azok, akik túl sokat használják a navigációs alkalmazásokat, az agyuk memória és problémamegoldó képességét korlátozzák.

„Ahogy egyre inkább az elektronikus kütyük rabjaivá válunk, elvágjuk a kapcsolatot a valódi világgal. Ennek súlyos következményei lehetnek, ugyanis gyengülnek az érzékszervek. Minek gondolkodjak, majd az alkalmazás segít” - mondta Barrie egy közelmúltban rendezett eseményen. 

A felvételeken látható a különbség az egészséges és az Alzheimer-kórban szenvedő agy között (Képaláírás) 

Hogyan ne válj a navigációs alkalmazások rabjává?

  1. Vegyél egy térképet vagy útikönyvet: Sokkal többet megtudhatsz a célpontról, és az odavezető útról, ha papír alapú térképet használsz.
  2. Próbáld megjegyezni az útvonalat: Kiváló memóriateszt lehet, ha emlékezetből próbálsz haladni a kiválasztott útvonalon. 
  3. Válaszd a hagyományos megoldást: Ha a csomagtartóban, vagy otthon hagyod a GPS-t, akkor eszedbe sem jut használni. Nézegesd a hagyományos térképet! 
  4. Figyeld meg a környezetet: Jegyezd fel a legfontosabb látnivalókat, utcaneveket, hátha szükség lesz rájuk – ha eltévedsz, vagy akkor, ha lemerül a GPS 
  5. Kérj útbaigazítást: Talán furcsán hangzik, de remekül fejlesztheti az irányérzékedet, ha útbaigazítást kérsz egy helyi lakostól, vagy egy másik autóstól. 

A szakértő elmondása szerint a hippokampusz – az agyunk navigációért felelős része – az első, amely a demenciában szenvedő embereknél károsodik. 

„Az Alzheimer-kór első jele a tájékozódási zavar: az alacsony mértékű használat miatt a hippokampusz összezsugorodik, a betegség pedig egyre súlyosabbá válik. Éppen ezért oda kell figyelnünk az agy ezen részének karbantartására” - folytatta gondolatait David Barrie. 

térképet néző pár az autóban
Hasznos, ha néha inkább térképet használsz a kütyük helyett

David Barrie számos könyvet írt például az állatok tájékozódásáról is, akik használják a Föld mágneses mezőjét tájékozódásra, erre pedig az emberek is képesek lennének. 

„A tíz leggyakoribb halálok közül egyedül a demenciát nem tudjuk gyógyítani, megelőzni, vagy lelassítani. Amennyiben az agyunkat megfelelő gyakorlatokkal karbantartjuk, jelentősen csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye” - mondta Dr. Clare Walton, az Alzheimer Társaság kutatási vezetője. 

egészséges és Alzheimer kóros agy
Agykárosodást okozhat, ha túl sokat használod a navigációs alkalmazásokat

„Vegyél egy térképet, vedd szemügyre a környezetet, állítsd az agyadat kihívások elé. Hidd el, nagymértékben hozzájárulhat a mentális egészségedhez. Túl sokan hagyatkoznak a telefonos alkalmazásokra, fogalmuk sincs, hogy merre van észak vagy dél. Az elektronikus berendezésektől való függőség mellékhatása, hogy lemaradsz az utazás élményéről. A környezet megfigyelése az autós közlekedése fontos része” - tette hozzá Neil Greig, az IAMRoadSmart kutatási igazgatója.

Ha ismerős környéken vezetsz, tedd el a GPS-t, és hagyatkozz az érzékszerveidre. Próbáld megjegyezni az útvonalat indulás előtt. Külföldön nehéz lehet tájékozódni – még a tapasztalt sofőröknek is – így ott használd nyugodtan a navigációt, de csak mértékkel. Egyébként sem érdemes rábíznod magad vakon a technológiára, mert még a végén pórul járhatsz, mint az angol férfi a tavasszal.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Google Térkép
2020. február 10.
Az új dizájnnak köszönhetően fontos funkciók kezelése válik egyszerűbbé.
Ezt csinálja vezetés közben a legtöbb magyar sofőr
2018. április 21.
Egy friss kutatásból kiderült, hogy a magyarok közül szinte mindenki hallgat zenét utazás közben, de a mobilos navigáció is rendkívül népszerű.

További hírek