Agykárosodást okozhat a navigáció túlzott használata

Közzétéve:
2019-06-09, 05:31

A beépített GPS vagy a Google Térkép túl gyakori használata megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Társszerző: Hajdu Balázs

David Barrie tájékozódási szakértő azt javasolja, hogy a GPS, valamint egyéb tájékozódást segítő berendezések használata helyett hagyatkozz inkább a saját érzékszerveidre. Azok, akik túl sokat használják a navigációs alkalmazásokat, az agyuk memória és problémamegoldó képességét korlátozzák.

„Ahogy egyre inkább az elektronikus kütyük rabjaivá válunk, elvágjuk a kapcsolatot a valódi világgal. Ennek súlyos következményei lehetnek, ugyanis gyengülnek az érzékszervek. Minek gondolkodjak, majd az alkalmazás segít” - mondta Barrie egy közelmúltban rendezett eseményen. 

A felvételeken látható a különbség az egészséges és az Alzheimer-kórban szenvedő agy között (Képaláírás) 

Hogyan ne válj a navigációs alkalmazások rabjává?

  1. Vegyél egy térképet vagy útikönyvet: Sokkal többet megtudhatsz a célpontról, és az odavezető útról, ha papír alapú térképet használsz.
  2. Próbáld megjegyezni az útvonalat: Kiváló memóriateszt lehet, ha emlékezetből próbálsz haladni a kiválasztott útvonalon. 
  3. Válaszd a hagyományos megoldást: Ha a csomagtartóban, vagy otthon hagyod a GPS-t, akkor eszedbe sem jut használni. Nézegesd a hagyományos térképet! 
  4. Figyeld meg a környezetet: Jegyezd fel a legfontosabb látnivalókat, utcaneveket, hátha szükség lesz rájuk – ha eltévedsz, vagy akkor, ha lemerül a GPS 
  5. Kérj útbaigazítást: Talán furcsán hangzik, de remekül fejlesztheti az irányérzékedet, ha útbaigazítást kérsz egy helyi lakostól, vagy egy másik autóstól. 

A szakértő elmondása szerint a hippokampusz – az agyunk navigációért felelős része – az első, amely a demenciában szenvedő embereknél károsodik. 

„Az Alzheimer-kór első jele a tájékozódási zavar: az alacsony mértékű használat miatt a hippokampusz összezsugorodik, a betegség pedig egyre súlyosabbá válik. Éppen ezért oda kell figyelnünk az agy ezen részének karbantartására” - folytatta gondolatait David Barrie. 

térképet néző pár az autóban
Hasznos, ha néha inkább térképet használsz a kütyük helyett

David Barrie számos könyvet írt például az állatok tájékozódásáról is, akik használják a Föld mágneses mezőjét tájékozódásra, erre pedig az emberek is képesek lennének. 

„A tíz leggyakoribb halálok közül egyedül a demenciát nem tudjuk gyógyítani, megelőzni, vagy lelassítani. Amennyiben az agyunkat megfelelő gyakorlatokkal karbantartjuk, jelentősen csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye” - mondta Dr. Clare Walton, az Alzheimer Társaság kutatási vezetője. 

egészséges és Alzheimer kóros agy
Agykárosodást okozhat, ha túl sokat használod a navigációs alkalmazásokat

„Vegyél egy térképet, vedd szemügyre a környezetet, állítsd az agyadat kihívások elé. Hidd el, nagymértékben hozzájárulhat a mentális egészségedhez. Túl sokan hagyatkoznak a telefonos alkalmazásokra, fogalmuk sincs, hogy merre van észak vagy dél. Az elektronikus berendezésektől való függőség mellékhatása, hogy lemaradsz az utazás élményéről. A környezet megfigyelése az autós közlekedése fontos része” - tette hozzá Neil Greig, az IAMRoadSmart kutatási igazgatója.

Ha ismerős környéken vezetsz, tedd el a GPS-t, és hagyatkozz az érzékszerveidre. Próbáld megjegyezni az útvonalat indulás előtt. Külföldön nehéz lehet tájékozódni – még a tapasztalt sofőröknek is – így ott használd nyugodtan a navigációt, de csak mértékkel. Egyébként sem érdemes rábíznod magad vakon a technológiára, mert még a végén pórul járhatsz, mint az angol férfi a tavasszal.

Forrás:

További autós hírek

Kigyulladt egy kisteherautó utastere és raktere a 20. kerületi Helsinki úton, a Torontál utcánál hétfőn 14 óra magasságában. A fővárosi…

Jól látni, hogy a sárga jelzésnél ér a sínre kb. a Citroen, majd a következő pillanatban oldalról hatalmas sebességgel telibevágja…

Nem elég a pénzbírság, börtönbüntetést szeretne a német kormány a baleseteket fotózóknak, videózóknak – írja a totalcar.hu A német autópályákon…

A képen 👆 a 2019. nov. 10. és 2019. nov. 16. közötti időszakban elért, Facebook oldalunk eredményei láthatóak. ☝️ 2017…

Olvasónk küldte a felvételt. Nem jó érzés azt látni, hogy a kb. 3 perces manőver után – amiből 2 perc…

Kapcsolódó írások

Ezt csinálja vezetés közben a legtöbb magyar sofőr
2018. április 21.
Egy friss kutatásból kiderült, hogy a magyarok közül szinte mindenki hallgat zenét utazás közben, de a mobilos navigáció is rendkívül népszerű.
denver csapda sár google maps
2019. július 01.
Körülbelül 100 sofőr került igen kellemetlen helyzetbe.
Az élre navigálná magát a Waze
2018. szeptember 10.
Az online térképekről ismert vállalat piacvezetői pozícióba szeretne lépni
4 szuper dolog a Waze navigációban, amit te is imádni fogsz!
2018. február 22.
Nem vagyok az online közösségek feltétlen híve, de mára beláttam, Waze alkalmazással könnyebb az élet. Mutatok négy remek dolgot, ami neked is tetszeni fog!