Alaposan megváltozott az élet a Mozaik utcai vizsgaállomáson

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-08-05, 09:00

Teljesen felborult a munkarend az Óbudán található épületben.

Mint arról korábban beszámoltunk, július 7-én hajnalban ügyészségi nyomozók szállták meg a Mozaik utcai vizsgaállomást. Az ott tartózkodó vizsgabiztosokra bilincs került, majd azokkal a fekete kisbuszokkal vitték őket a fogdába, amelyeket pár hónappal korábban pont ők vizsgáztatták. A Napi.hu most utánajárt annak, hogy néz ki egy sima hétköznap a hírhedt vizsgaállomáson.

A nyomozók összesen 20 embert gyanúsítanak korrupcióval az ügyben (közülük 11 ember van letartóztatásban), a megalapozott feltételezések szerint a műszakiztatást végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők kenőpénz fejében soron kívül vizsgáztatták le a gépjárműveket, és szemet hunytak a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok felett. A pletykák szerint a korrupt vizsgabiztosok naponta akár 100 000 forinttal is gazdagodhattak, sorsukról a héten dönt a bíróság.

Mozaik utcai vizsgaállomás

A razzia után három vizsgabiztost azonnal átvezényeltek a Mozaik utcába a Vass Gereben utcai vizsgaállomásról, egyikük azonban megbetegedett, így most két vizsgabiztos tartja a frontot a Duna-parti épületben. Korábban nagy volt a nyüzsgés Magyarország egyik leghíresebb vizsgaállomásán, két műszakban és négy soron zajlott a járművek vizsgáztatása, na ez most megfeleződött, vagyis egy műszakban és csak két soron vizsgáztatják a kocsikat.

A két talpon maradt vizsgabiztos így is beleszakad a munkába, egy ember tulajdonképpen kettő helyett dolgozik. Hasonló munkarendre régebben csak kivételes esetekben (pl. tömeges szabadságolások idején) volt példa. A Napi.hu beszámolója szerint gyakran tumultuózus jelenetek játszódnak le az épületben, ami nem csoda, hiszen rendesen megcsappant a humán erőforrás arrafelé.

Korábban nem volt ritka, hogy egy-egy vizsgabiztos egy délelőtt alatt akár 6-8 autót is levizsgáztatott, most viszont csak 35-50 sorszámot adnak ki egy nap. Meghatalmazással már nem lehet vizsgáztatni a Mozaik utcában, nem adhatnak megbízást egymásnak a nepperek.

A hírhedt vizsgaállomáson hosszú évek óta csak hatósági vizsgáztatás folyik, egyszerű autós nem mehet oda, külföldről behozott járműveket és taxikat vizsgáztatnak a Szentendrei út szomszédságában. A Mozaik utcában tavaly novemberig összesen 42 000 járművet vizsgáztattak le.

A pomázi „vizsgamaffiát” is felszámolták

Tavaly júliusban az Alapjárat az elsők között számolt be arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) összefogva lecsapott arra a „vizsgamaffiára”, amely Pomázon tevékenykedett hosszú évek óta. A pomázi vizsgaállomás felár ellenében lerövidítette a várakozási időt, az ott dolgozók rengeteg járművet soron kívül vizsgáztattak az amúgy hivatalos állomáson. Minden valószínűség szerint egy másik vizsgaközpont nyomta fel a pomáziakat, lehetséges, hogy a Mozaik utcai vizsgaállomás esetében is ez történt.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.
2019. november 06.
Nem akart kocsiba pattanni, és gyalogolni sem volt kedve.

További hírek