Átmenetileg szünetel a termelés a Dacia romániai gyárában

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-02-04, 11:18

Az autógyártó nem közölte, hogy meddig tart a kényszerpauza.

Ideiglenesen leállt az autógyártás a francia Renault tulajdonában levő Dacia romániai üzemében a félvezetők globális hiánya miatt, írta meg a Napi.hu a Profit.ro nevű oldalra hivatkozva.

A Dacia február 1-jétől függesztette fel a járműgyártást az érintett üzemében, de azt nem közölte, hogy meddig szünetel a termelés, amit a félvezetőkkel való ellátottsághoz igazítanak sok más autógyártóhoz hasonlóan.

A Dacia mellett a Fordnak van járműgyártó üzeme Romániában, de az amerikai cég nem jelezte, hogy a termelését csökkentenie kellett volna a chip-hiány miatt Kelet-Európában. Tavaly ez a két vállalat együttesen 438 107 járművet gyártott romániai üzemeiben. A Dacia termelése 2020-ban 25 százalékkal esett vissza a járványhelyzet miatt, szóval ez a kényszerszünet most végképp nem jött jól nekik.

Dacia Sander Stepway szemből

A globális chip-hiány miatt több autógyártó, köztük a Ford, a Daimler, az Audi és a Volkswagen is arra kényszerült, hogy csökkentse a termelési volumenét a gyáraiban. A félvezető komponensek iránti kereslet rendkívüli mértékben megnőtt 2020-ban, a koronavírus-járvány következtében otthon ragadt munkavállalóknak köszönhetően a szórakoztató elektronikai eszközök iránti kereslet és a laptopok vásárlási száma is megugrott tavaly.

Az autógyártás ezzel szemben 2020 tavaszán akadozott, utána viszont az autóipar a vártnál gyorsabban tért észhez a tavaszi leállások után, emiatt pedig a kereslet–kínálat egyensúlya felborult a mikrochipek piacán, a váratlan helyzethez alkalmazkodva ugyanis átszervezték a kapacitásokat, és időbe telik, amíg a gyártók visszatérnek a pandémia előtt bejáratott termelési eljárásokhoz. Politikai nyomásra hamarosan megoldódhat ez a probléma.

Az alkatrészellátásban tapasztalható beszállítói nehézségek a magyar autóipart sem kerülték el, de szerencsére az Audi győri üzemében már visszaállt a megszokott három műszakos munkarend.

Kapcsolódó írások

Furgonba betuszkolt BMW hátulról
2019. december 18.
Ezt nem a cikk szerzője, hanem a cikkben szereplő videó készítője dúdolgatta.
olcsó elektromos Dacia
2020. február 14.
Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan hogyan fog kinézni vagy milyen lesz az autó. De elképzelések már vannak!

További hírek