Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az átlagár többszörösét fizeti a MOL az üzemanyag-szállításért

2023. szeptember 27. | 09:29

A magyar gazdaságfejlesztési miniszter a magyarországi üzemanyagpiac kiemelt szereplőivel egyeztetett arról, hogy milyen módon lehetne csökkenteni az árakat.

A családok és a gazdaság védelmére hivatkozva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egyeztetésre hívta össze a magyarországi üzemanyagágazat szereplőit. Ezt azért tette, hogy beszámoljanak neki az itthon tapasztalható működésről és költségekről, amelyeket összevetnek a külföldi rendszerekkel.

Emellett felmérték a térségi és globális folyamatokat az árszabást és a működést illetően. Végig nézték azt is, hogy milyen problémák, hibák vagy kül- és belpolitikai események következtében érte el az üzemanyagok ára ezt a szintet. Jelenleg ugyanis a Holtankoljak adatai szerint a 95-ös benzin átlagára 652, míg a gázolajé 682 forint literenként.

Annak kapcsán mindenki megnyugodhat, hogy az egyeztetés során megállapították, Magyarország üzemanyagellátása stabil és biztonságos. Az árak vehemens emelkedését azonban nem csak nemzetközi, de oszágspecifikus problémákra is visszavezették.

A világpiaci ár emelkedése főként annak volt köszönhető az utóbbi időben, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia csökkentette a termelést. Kishazánkban viszont az is végösszegnövelő tétel, hogy az orosz olaj Brenthez való árelőnye jelentősen csökkent ennek hatására.

Ezen felül a tranzitdíjak is jelentősen emelkedtek a térségből érkező olaj tekintetében. Emiatt pedig a MOL az ukrán és horvát vezetékeken átfolyó nyersanyagért három-ötszörös árat fizet.

Az üzemanyagok árának csökkentése egyébként azért is lett hirtelen ennyire fontos a kormánynak, mert jelentős szerepe van az infláció csökkentésében. A jelenlegi cél, hogy év végére 10 százalék alá menjen az infláció, amely az utóbbi időben rekordmagasnak számított EU-s szinten.

A magas inflációhoz az is hozzájárul, ha az üzemanyagok ára magas, ez ellen kíván enni Nagy Márton. A találkozót követően egyébként a felek úgy egyeztek meg, hogy a piac nagyobb szereplői havi szinten jelentést küldenek a gazdaságfejlesztési miniszternek az árak hazai és nemzetközi alakulásáról.

MOL
Nem hittek a helyiek a szemüknek, amikor tolatva közlekedett egy autós Nyírbátorban - VIDEÓ A rendőrség és az Auchan közösen számolná fel az illegális utcai versenyzést

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!