2021. október 29. | 11:19

Nagyobb lett a felhasználható energia mennyisége, és javult a hatékonyság is.

Az Audi egy ingyenes szoftverfrissítésnek köszönhetően 20 kilométerrel, nagyjából 5 százalékkal megnövelte az e-tron 55 Quattro hatótávolságát.

Rossz hír azonban, hogy a frissítés nem érhető el over-the-air formában, vagyis mobil adatátvitelen keresztül, így ha a tulajdonosok szeretnék élvezni az újítás előnyeit, kénytelenek meglátogatni egy Audi-kereskedést, hogy ott telepítsék nekik az új szoftvert.

A gyártó elmondása alapján a továbbfejlesztett szoftver 86 kilowattórára növeli az akkumulátor felhasználható teljesítményét. A frissítést megelőzően ez az érték 83,6 kilowattóra volt.

Az új program egyúttal optimalizálja a villanymotorok működését. Normál vezetési módban mostantól szinte kizárólag a hátsó tengelyen elhelyezett motor felel az autó meghajtásáért. A hatékonyság növelése érdekében az első villanymotor csak akkor lép működésbe, ha nagyobb teljesítményre van szükség.

A frissítés során hatékonyabbá tették az akkumulátorcsomag hűtési rendszerének működését is, ami a villámtöltés és az akkumulátor élettartama szempontjából is kiemelten fontos.

A legfrissebb hírek szerint az e-tron 2022 második felében áteshet egy ráncfelvarráson. Az elektromos SUV új akkumulátort és hatékonyabb villanymotorokat kaphat. Ezeknek a módosításoknak köszönhetően az autó akár 600 kilométeres hatótáv megtételére is képes lehet egyetlen feltöltéssel, emellett az e-tron megjelenése is némi finomhangoláson esne át.

Az e-tron eddig kimondottan sikeres modellnek számít. 2020-ban összesen 47 324 darabot értékesítettek belőle világszerte. Ebből a mennyiségből csak Norvégiában 9227 darab talált gazdára, amivel a villanyos SUV bizonyult a legkelendőbb autónak a skandináv országban a tavalyi évben.