2023. július 07. | 10:12

Magyarország vezetése egy mozdulattal átpasszolta az autók hulladékkezelési jogát a MOL-nak, ezzel az autóbontokat lényegében tönkretették.

Nemrég a MOL hulladékkezelő leányvállalata, a MOHU 35 évre elnyerte a hulladékkoncessziót. Ez azt is jelenti, hogy a bontásra leadott autók innentől csak ennek a vállalatnak adhatók le, így a bontók is csak tőlük vehetik tovább.

Ehhez viszont a bontóknak szerződnie kellett a MOHU-val, kétharmaduk azonban ezt nem tette meg, hanem inkább bezártak. A maradék bontók pedig innentől nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen a feltételeket ennek megfelelően szabták meg.

A megmaradt bontók a bontásra leadott autókat innentől csak a MOHU-tól vásárolhatják meg 17 forint/kg áron. Egy átlagos, 1,2 tonnás autónál ez bő húszezer forintot jelent majd, de ezzel még nincs vége.

Ezek a bontásra szánt autók már nem biztos, hogy egész autók lesznek. Esélyes, hogy a MOHU kiszereli az értékes alkatrészeket és a bontóknak már csak a fém megy tovább, amivel semmit sem tudnak kezdeni.

A hulladékkezelésről szóló monopóliumban azt is megszabták, hogy a bontósok a MOHU-nak számolhatnak fel pénzt a bontási tevékenységért. Ezek az összegek viszont annyira alacsonyak lettek, hogy a bontósoknak nem éri meg dolgozni.

A probléma ezzel az egész helyzettel az, hogy rengeteg ember veszíti el a munkáját azokban bontókban, amik nem kötöttek szerződést. Az összegek és a kiesés miatt viszont esélyes, hogy azoknál is elbocsátások lesznek, akik valahogy tovább működnének.

A másik, hogy az emberek gyakran járnak bontókba alkatrészekért, mert sok esetben elérhetőbb, mint az vadonatúj. Sokszor olyan alkatrészeket szednek össze, ami már elérhetetlen lenne, de ennek most esélyes, hogy vége.

Emiatt várhatróan még több tákolmány kerülhet az utakra és a pénzhiány miatt egyre rosszabb állapotú autókkal járunk majd. Sok autó viszont egyenesen parkolópályára kerülhet alkatrészhiány miatt.

A másik dolog, hogy évente átlagosan 150 ezer autót vonnak ki forgalomból itthon, viszont csak 20 ezer került bontókba. Ez a szám innentől még alacsonyabb lehet, az emberek a roncsokat inkább elhagyják az erdő szélén vagy bárhol, ahol nincs útban.

Hiszen ha egy autóval már nem tudunk mit kezdeni, akkor is csak úgy vonathatjuk ki véglegesen a forgalomból, ha bontási igazolást adunk le, miután egy bontó átvette. Egyéb esetben csak ideiglenes forgalomból történő kivonást intézhetünk, de kinek van türelme ezt folyton meghosszabbítani?