Az e-rolleresek miatt változhat a KRESZ?

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-10-11, 11:13

Több dolgon is változtatna Révész Máriusz.

Egyre több nagyvárosban terjednek el az elektromos rollerek, amit a környezetvédők üdvözítőnek találnak, a gyalogosoknak viszont sok problémájuk van az e-rolleresekkel. Utóbbiak miatt változhat meg a KRESZ belátható időn belül, erről beszélt egy magas rangú politikus.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a járókelők pártjára állt, az InfoRádiónak azt nyilatkozta, a gyalogosok joggal kérik, hogy elektromos rollerrel ne lehessen a járdán száguldozni.

Az e-rolleresek most még legálisan közlekedhetnek a járdán, mivel jogilag gyalogosnak számítanak. Révész szerint ezért sürgősen aktualizálni kell a KRESZ-t, abban feketén-fehéren ott kell szerepelnie, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten és melyik a kerékpárúton.

„Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése” – jelentette ki Révész, aki abban reménykedik, hogy a vonatkozó jogszabály már jövőre módosulhat.

A kormánybiztos egy gondolat erejéig a kerékpárosokra is kitért, Révész szerint nincs rendben, hogy a bringások menet közben zenét hallgathatnak, mivel a hangosan szóló muzsika miatt balesetveszélyes helyzetek állhatnak elő. Nincs kizárva tehát, hogy hamarosan tilos lesz kerékpározás közben zenét hallgatni.

Visszatérve az e-rollerekhez, azok például motoros járműnek számítanak Németországban, ezt viszont nagyon sok részeg ember a jelek szerint nem tudta, egy részük emiatt búcsút inthetett a jogsijának. Amerikában is vannak ellenzői az e-rollerezésnek, egy férfi például egymaga tett tönkre több 100 elektromos rollert.

Frissítés: A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az RTL Híradó kérdésére, hogy a kormány jelenleg nem foglalkozik az e-rolleresek ügyével. Ettől még persze  elképzelhető, hogy valamikor majd módosulni fog a KRESZ.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Felborult egy kamion az M5-ös Újhartyáni lehajtóján. Egy ember beszorult a vezetőfülkébe. Szalagkorlátot átszakítva az oldalára borult egy kamion az…
Életveszélyesen megsérült egy nő és súlyosan megsérült egy gyerek hétfőn délután Debrecenben, amikor átszaladtak a négy sávos Böszörményi úton és…
Németországban február közepétől illegális a traffipaxokat aktívan előrejelző okostelefonos alkalmazások használata, akinél ilyet talál a rendőr, azt megbírságolja – tudta…
A 2-es villamos a Boráros tér H és a Kossuth Lajos tér M között nem közlekedik, mert egy gépkocsi elakadt…
Minden ilyen (rendőr) posztot azzal kezdünk, hogy tiszteljük a hatóságokat és köszönjük a munkájukat. A tiszteletet ki kell érdemelni, ami…

Kapcsolódó írások

Szabálytalanul közlekedő e-rolleres hátulról
2019. november 07.
A kamera felvette, ahogy elütik a nőt.
Elektromos rollerek szemből
2019. november 25.
Pintér Sándor világosan fogalmazott.

További hírek