Az e-rolleresek miatt változhat a KRESZ?

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-10-11, 11:13

Több dolgon is változtatna Révész Máriusz.

Egyre több nagyvárosban terjednek el az elektromos rollerek, amit a környezetvédők üdvözítőnek találnak, a gyalogosoknak viszont sok problémájuk van az e-rolleresekkel. Utóbbiak miatt változhat meg a KRESZ belátható időn belül, erről beszélt egy magas rangú politikus.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a járókelők pártjára állt, az InfoRádiónak azt nyilatkozta, a gyalogosok joggal kérik, hogy elektromos rollerrel ne lehessen a járdán száguldozni.

Az e-rolleresek most még legálisan közlekedhetnek a járdán, mivel jogilag gyalogosnak számítanak. Révész szerint ezért sürgősen aktualizálni kell a KRESZ-t, abban feketén-fehéren ott kell szerepelnie, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten és melyik a kerékpárúton.

„Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése” – jelentette ki Révész, aki abban reménykedik, hogy a vonatkozó jogszabály már jövőre módosulhat.

A kormánybiztos egy gondolat erejéig a kerékpárosokra is kitért, Révész szerint nincs rendben, hogy a bringások menet közben zenét hallgathatnak, mivel a hangosan szóló muzsika miatt balesetveszélyes helyzetek állhatnak elő. Nincs kizárva tehát, hogy hamarosan tilos lesz kerékpározás közben zenét hallgatni.

Visszatérve az e-rollerekhez, azok például motoros járműnek számítanak Németországban, ezt viszont nagyon sok részeg ember a jelek szerint nem tudta, egy részük emiatt búcsút inthetett a jogsijának. Amerikában is vannak ellenzői az e-rollerezésnek, egy férfi például egymaga tett tönkre több 100 elektromos rollert.

Frissítés: A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az RTL Híradó kérdésére, hogy a kormány jelenleg nem foglalkozik az e-rolleresek ügyével. Ettől még persze  elképzelhető, hogy valamikor majd módosulni fog a KRESZ.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Szürke BMW két keréken
2020. május 27.
A veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot is megszűnhet hamarosan.
Tankoló pisztoly a sofőr kezében
2020. október 16.
Érdekes adatokat közölt a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).

További hírek