A Seat Leon zsebelte be az „Európa Legjobb Autóvétele 2021“ (Best Buy Car of Europe 2021) kitüntető címet. A második helyre a Škoda Octavia, míg a harmadik helyre a Peugeot 2008 futott be.

A 31 tagú összeurópai zsűri a koronavírus-helyzet ellenére össze tudott verbuválódni egy helyen, a bírák a járványügyi intézkedések betartása mellett tesztelték a döntőbe bekerülő modelleket. Az első helyet végül a Leon kaparintotta meg, de nagyon éles volt a verseny a győzelemért, az Octaviát egy hajszál választotta el a rangos elismeréstől.

SEAT Leon oldalról fotózva

Az AUTOBEST célja az európai autópiac legjobb megfizethető modelljének kitüntetése. A rangos cím elnyerésére azok az újdonságok pályázhatnak, amelyek a 31-ből minimum 19 tagország piacán megtalálhatók, és a belépő változatuk nettó listaára nem lépi át a 20 ezer eurós (7,3 millió forint) küszöböt, vagyis a legjobb ajánlattal bírnak az európai vásárlók számára.

A döntőbe jutott modellek rangsorba állításakor ezeket a szempontokat vették figyelembe a leginkább a zsűritagok:

 • vételár,
 • szervizhálózat milyensége,
 • alkatrészellátás,
 • szolgáltatások rugalmassága,
 • dizájn,
 • új technológiák alkalmassága.

SEAt Leon hátulról fotózva

A döntőbe jutás már önmagában nagy elismerés, az érintett autógyárak jogosultságot nyertek arra, hogy a finálét felvezető reklámkampányaikban felhasználhassák a 'European AUTOBEST 2021 Finalist', vagyis az ‘AUTOBEST 2021-es Európai Döntőse’ szöveget.

Az „Európa Legjobb Autóvétele 2021”-díj szavazás végeredménye:

 1. Seat Leon
 2. Škoda Octavia
 3. Peugeot 2008
 4. Toyota Yaris
 5. Citroën C4
 6. Honda Jazz
 7. Dacia Sandero