A Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogy 3,5 tonnánál nehezebb járműveket is vezethessünk B-kategóriás (úrvezetői) jogosítvánnyal.

B-kategóriás jogsival eddig csak olyan, a 3500 kilogrammot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsit lehetett vezetni, amelyet a vezetőn kívül maximum nyolc utas szállítására terveztek és gyártottak.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szövege szerint mentőautót és alternatív meghajtású járművet is vezethetünk majd B-kategóriás jogosítvánnyal. Az új szabályok szerint ezeket a járműveket 4250 kilogrammig vezethetjük, abban az esetben, ha már két éves a jogsink.

A változás segíthet a sofőrgondokkal küzdő mentőszolgálatnak, az alternatív hajtású járművek esetében pedig azért volt szükség a kormányrendelet kiegészítésére, mert az akkumulátorok miatt az ilyen típusú közlekedési eszközök vélhetően nehezebbek lesznek. A módosítás mentőautókra vonatkozó része 2020. június 12-től lépett hatályba, az elektromos autókra vonatkozó bekezdés 2021. május 23-tól lesz érvényes.

A jogi megfogalmazás egészen pontosan így hangzik:

„B” kategória meghatározásától eltérően, belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli olyan jármű is vezethető, amely az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző mentőjárműve.”

Második felvonás:

Legalább két éve érvényes „B” kategóriájú vezetői engedéllyel – amely nem kezdő vezetői engedély – a 2. mellékletben a „B” kategória meghatározásától eltérően, belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli, alternatív üzemanyaggal működő jármű is vezethető, feltéve, hogy

  • a) a 3500 kg feletti tömeg a meghajtó rendszernek az ugyanolyan méretű, külső gyújtású vagy kompressziós gyújtású hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlettömegének eredménye, valamint
  • b) a teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb.”