Komposztálható bambuszból készült közlekedési táblákat állítottak fel Bécsben. A Heute című lap szerint ezek környezetbarátabbak, mint a hagyományos alumínium táblák. A hírt az elsők között szúrta ki az Autószektor az itthoni portálok közül.

A Heute úgy tudja, hogy ez lehet a következő lépés a város zöldítése felé. A MA 28 előtti Lienfeldergasse-n (útigazgatás és útépítés) ezen a héten két bambuszból készült közlekedési táblát helyezett ki a közútkezelő osztrák megfelelője.

Az alumínium változathoz képest körülbelül tíz kilogramm CO2-kibocsátást lehet megtakarítani a gyártás során, a hátrányuk viszont az, hogy csak lényegesen drágábban lehet őket előállítani. A bambuszból készült táblák egyelőre tesztfázisban vannak. Az osztrákok azt vizsgálják, hogyan viselkednek esőben, napban, s persze arra is választ keresnek, hogyan fogadják a közlekedők a merőben új kinézetű bambuszból készült táblákat.


Kép forrása: moso-bamboo.com

Ausztriában egyéb változásokra is lehet számítani, nyugati szomszédunknál 2021 második negyedévétől már mobiltelefonon is bemutatható lesz a jogosítvány igazoltatás során, erről korábban a Der Standard számolt be. A digitális jogosítvány bevezetésére kísérletként is tekintenek, amennyiben az sikeres lesz, más területekre és okmányokra is kiterjesztik a digitalizációt, ide értve a forgalmi engedélyt is. A magyar autósoknak lesz a jogsira és a forgalmira, ebből kifolyólag a vezetői engedélynek és a forgalmi engedélynek a fizikai kiállítása továbbra is szükséges marad hazánkban.

Az osztrákok idéntől a gyorshajtásért járó büntetések összeghatárát is megemelték. Az eddigi 2180 eurós gyorshajtásért kiszabható legmagasabb büntetést 5000 euróra (aktuális árfolyammal számolva, 1,79 millió forint) növelték 2021-től. Egy másik fontos intézkedés értelmében az osztrák hatóság 10 km/órával csökkentette azt a sebesség túllépési limitet, ami után átmeneti időre akár automatikusan bevonhatják a jogosítványt. Ez lakott területen belül 80 km/órás határ felett lép érvénybe, lakott területen kívül pedig 140 km/óra felett, autópályán pedig 170 km/óra felett kell a jogosítvány bevonására számítani Ausztriában.