Hamarosan a célegyenesbe érhet a KRESZ módosítása, amellyel többek között az elektromos rollerek és kerékpárok megjelenésére is reagálnak. A hírt Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos közölte az InfoRádió Aréna című műsorában.

Révész elmondta, hogy a kerékpáros szervezetek sürgető kérésére megszüntethetik a kötelező kerékpárút-használatot Magyarországon. A gyakorlott biciklisek ugyanis nagyobb veszélyben érzik magukat a családosok kerülgetése közben (különösen a keskeny, rossz állapotú kerékpárutakon), mint az autóút szélén kerékpározva. Az aggodalom nem alaptalan a baleseti statisztikák szerint, elsősorban a városokban okozhat problémát ez a jelenség, ahol a kerékpárutakat a járdán vezetik.

A kérdés tehát az, hogy a versenykerékpárosok hol közlekedjenek: az út szélén vagy egy olyan kerékpárúton, ami a baleseti statisztikák szerint veszélyesebb, mintha közvetlenül az autók mellett bicikliznének. A KRESZ-módosítással kapcsolatban már három éve folynak az egyeztetések, legutóbb az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) rágta át magát az anyagon. Ennek során további kérdések merültek föl, amelyeket a húsvét utáni második héten – ha a helyzet lehetővé teszi – online tisztázhatnak, tudatta a kormánybiztos.

A KRESZ módosítása a rengeteg új elektromos mikromobilitási közlekedési eszköz megjelenése miatt is szükséges, itt elég csak az elektromos rollerekre gondolni, ezeknek a szabályozását is valahogy meg kell határozni, hangzott el a műsorban.

A most említett dolgokon felül az is felmerült, hogy jogszabályban tegyék kötelezővé a 4-5. osztályos gyerekeknek a közlekedési alapvizsgát. A hírek szerint a következő hónapban dőlhet el, hogy jövőre Budapestről rajtol-e a Giro d’Italia olasz kerékpáros körverseny, a fővárosi önkormányzattal még egyeztetnie kell a kormánynak ez ügyben.