Börtönbe kerül a Ferrari egyik korábbi magas rangú beosztottja

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-08, 09:53

Az amerikai hatóságok vallomásra bírták Maurizio Parlatót.

Az USA-ban dolgozó szövetségi ügyészek bejelentették, hogy a múlt héten Maurizio Parlato két vádpontban is bűnösnek vallotta magát. A magas rangú menedzser, aki korábban a Ferrarinál dolgozott, egy limitált szériás szuperautó terjesztéséért kapott kenőpénzt, amin felül adót is csalt.

Parlato 2002 és 2010 között vezette a Ferrari észak-amerikai részlegét elnöki beosztásban, elég nagy befolyása volt a cégnél. A Ferrari ugyebár arról ismert, hogy a legexkluzívabb modelljeit ismert emberek és olyan személyek között szereti szétosztani, akikről köztudott, hogy a márka lelkes gyűjtői.

Maurizio Parlato
Maurizio Parlato

Ezt sokan nem tudják lenyelni, rengetegen vannak, akik szeretnének hozzájutni ezekhez az exkluzív csodajárgányokhoz, de esélyük sincs felkerülni a várólistára. Viszont sok pénzük van, amit fel is használnak a céljaik eléréséhez, magyarán megkennek egy magas beosztású emberkét, aki a csúszópénzért cserébe leszállítja az exkluzív szuperautót Gipsz Jakabnak, aki úszik a pénzben.

Ferrari LaFerrari oldalról fotózva

Itt jön a képbe Parlato, akinek a legmagasabb körökben vannak kapcsolatai a Ferrarinál. A vádirat szerint a törvényszegő menedzser egy olyan Ferrari-modellel üzletelt, amely 2013-ban debütált és mindössze 500 példány készült belőle. A leírás alapján a LaFerrari jöhet szóba, melyre 1,4 millió dolláros árcetlit raktak az olaszok. Parlato úgy intézte a majdnem 1000 lóerős autók értékesítését, hogy akkor már nem a Ferrari kötelékébe tartozott, ebből is látszik, hogy nagy befolyással bírt, de hát ettől még nem áll a törvény felett, az igazságszolgáltatás ökle pedig most lecsapott rá.

Ferrari Laferrari hátulról fotózva

Parlato majdnem 3 millió dollár kenőpénzt kapott a szolgálataiért cserébe, ennyi pénzt kapott azoktól az ügyfelektől, akik alapvetően nem voltak jogosultak az említett modell megvásárlására, mivel nem szerepeltek az autógyártó által jóváhagyott várólistán. Parlato ezen felül adócsalást is elkövetett, a pénz egy részét egy spanyolországi bankszámlán parkoltatta, és nem is hozta nyilvánosságra ennek a bankszámlának a létét, vagyis rejtegette a pénzt az amerikai hatóságok elől.

A vádirat egyébként „visszarúgási” szisztémát (kickback scheme) emleget a Parlato-ügy kapcsán. Nézzük, mit ír erről a Wikipédia:

„A visszarúgás a tárgyalásos megvesztegetés egy formája, amelynek során jutalékot fizetnek a megvesztegetőnek a nyújtott szolgáltatásokért cserébe. Általánosságban elmondható, hogy a javadalmazásról (pénz, áruk vagy szolgáltatások átadása) idő előtt tárgyalnak.”

Ferrari Laferrari utastere

Parlatót háromtól öt évig tartó börtönbüntetésre ítélheti a bíróság, az ítélethirdetésre a tervek szerint 2021. január 21-én kerül sor.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. november 06.
Nem akart kocsiba pattanni, és gyalogolni sem volt kedve.
A ritka, Verde Silverstone fényezésű 1995-ös Ferrari F355 Berlinetta
2020. február 18.
A Ferrari F355 az egyik legkedveltebb sportautó, amely kigurult Maranellóból az Enzo Ferrari utáni korszakban.

További hírek