2023. február 24. | 09:06

Magas arányban történtek halálos autóbalesetek az elmúlt időszakban, amelyeknek az egyik fő oka a gyorshajtás volt.

Új, 24 órás traffipaxokat helyeznek ki Budapesten a BRFK és a főváros vezetésének együttműködéseként. Bár a projekt ötlete régre nyúlik vissza, az utóbbi idő történései miatt ismét előterébe került és konkrét lépéseket tettek.

Korábban Vitézy Dávid volt közlekedésért felelős államtitkár írta azt egy Facebook-bejegyzésben, hogy a New Yorkéhoz hasonló forgalomfigyelő rendszerrel kéne ellátni Budapest egészét. Ez persze elképesztő költségekkel jár, ami jelenleg sem a BRFK-nak, sem Budapestnek nem fér bele, de kis lépésekkel mégis elkezdték a projektet.

Ez azért is lett esedékes, mert az elmúlt hat hétben összesen 10 halálos áldozattal járó karambol volt a fővárosban. Gyakori indok volt a gyorshajtás, így a főváros állandó sebességellenőrzéssel szeretné visszábbfogni azokat az autósokat, akiknek nincs felelősségézetük.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon osztott meg egy bejegyzést ezzel kapcsolatban. Elmondta, hogy a sebességmérők telepítése a főváros új közlekedésbiztonsági stratégiájának része, melyet most indítanak útjára.

Ebben azt is kiemelte, hogy a BRFK-val most közösen kihelyezett traffipaxok csak a kezdetet jelentik és további sebsségmérő eszközök telepítését is tervezik. A jelenlegi mérőkből egyébként kettőt a repülőtérre vezető gyorsforgalmi utakra, egyet a Weiss Manfréd útra és egyet a 6-os számú főútra telepítenek.

Egy ilyen projekt sajnos nem egyik napról a másikra történik, és ezt a főváros vezetése is pontosan tudja. Ezért a jelenlegi tervek szerint abban bíznak, hogy 2030-ra a felére csökkenhetnek a közúti balesetekben súlyosan sérült emberek száma, míg 2050-re nulla lesz ez az érték.

A projekt egyébként egy sajnálatos tragédia miatt is előtérbe került. Pár nappal ezelőtt egy villamosmegállóban várakozó 23 éves lányt gázoltak el hajnali 2 óra körül. Az autót vezető olasz férfi nem csak ittas volt, de a megengedett sebességet meghaladva elvesztette uralmát autója felett, így csapódott a villamosmegállóba.

A fiatal lány nem élte túl az esetet, édesapja nemrég megtörten adott interjút a TV2-nek. Az ügy nagy felháborodást keltett és valamelyest erre reagálnak a sebességmérő eszközökkel, bár itt sajnos vélhetően az alkohol és a férfi felelősségérzetének teljes hiánya okozta a balesetet.

Police.hu