2019. április 26. | 14:38

Elon Musk elkeseredni látszik, mivelhogy a népautónak szánt Model 3 úgy fest, egyelőre nem hozza meg a várt nyereséget az amerikai gyártó számára

A tisztán elektromos autók gyártását bonyolító vállalat 2019. 04. 24-én tett közlése szerint, az idei év első három hónapját 702 millió dolláros, jelen árfolyamon nagyjából 208 milliárd forintos veszteséggel tudhatja maga mögött. 2018 utolsó negyedévéhez képest a Tesla árbevétele 37%-kal csökkent, miközben éves szinten e téren eddig növekedés volt tapasztalható.

Az MTI információi szerint a Tesla azzal magyarázza a sanyarú esetet, hogy a negyedév végén az előzetesen megrendelt gépjárművek kiszállítása még folyamatban volt, az abból származtatható bevételt pedig csak a második negyedévben tudják elszámolni. Zsúfolt volt a helyzet, ugyanis a 2019 első három hónapjában leadott rendelések legalább fele az utolsó tíz napban kézbesítődött.

Tesla Model 3 MAH Zrt.

A Tesla mindvégig abban bízott, hogy a népautónak szánt Model 3 értékesítése újra fellendíti az üzletet, ám ez idáig az elképzelés meghiúsulni látszik. Mialatt A Tesla fremonti üzemében javában gördülnek le a gyártósorról a vadonatúj Model 3-asok, a nyereség bekövetkeztére a vállalat az év közepe tájékán számít.

Tesla Model 3 hátulja

Nyilvánvalóan Elon Musk, Tesla vezérigazgató is nehezményezi a szállítási folyamat során kialakult nehézségeket, melyet "az általa eddig megélt legnagyobb logisztikai problémának" nevezett.

A Tesla úgy kalkulál, hogy az idei évben 360 – 400 000 jármű értékesítését vihetik véghez, amennyiben viszont kezdetét veszi az előreláthatólag ősszel induló termelés a kínai üzemben, az érték akár az 500 ezret is elérheti. Egyelőre még csupán Kaliforniában végzik a Model 3-asok gyártását, az akkumulátorpakkok pedig egyenesen a Nevadában található gigaüzemből érkeznek. 

Tesla Model 3 beltere

Elon Musk hosszú időkön át hangoztatta, hogy a cég nem szorul semmiféle tőkebevonásra, azonban a 2019 márciusában törlesztett 900 millió dolláros hátralék függvényében a vállalat készpénzállománya is meglehetősen megcsappant (3,7 milliárd dollárról 2,2 milliárdra). A vállalat egy rövid időre fellélegezhet, a soron következő nagyobb összeg (500 millió dollár) visszafizetése novemberben lesz esedékes.

Tesla Model 3 oldalról

Amennyiben Tesla vásárlását vetted fontolóra, Magyarországon a Magyar Autókereskedőház Zrt. segítségét érdemes igénybe venned, az importtól egészen a forgalomba helyezésig mindenben állnak szíves rendelkezésedre!

Ajánlott cikkeink: