Csökkent a halálos áldozatok száma

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-04-03, 03:42

Kedvező fordulat következett be a személyi sérüléssel járó közúti balesetek tekintetében

2019 első két hónapjában 1906 személyi sérüléssel járó közúti balesetet regisztráltak Magyarországon. Az év ugyanezen időszakában tavaly ez a szám 2173-ra rúgott, azaz 12,3%-os csökkenés volt tapasztalható.

A halálos balesetek száma 11,8%-kal, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma pedig 18,8%-kal volt kevesebb januárban és februárban mint egy évvel ezelőtt. A könnyű sérüléssel járó incidensekből 9,7%-kal volt kevesebb.

balesetes BMW

A világ minden táján a halálos áldozatokkal járó balesetek számítanak az egyik fő szempontnak közlekedésbiztonság tekintetében. Magyarországon e tekintetben is kedvező folyamatok figyelhetők meg, hiszen az idei év első két hónapjában 3,6%-kal volt kevesebb azok száma, akik közlekedési baleset során veszítették életüket. 2019-ben 80, míg egy évvel korábban e periódusban 83 halálos áldozatot könyveltek el. 16,2%-kal mérséklődött a súlyosan sérültek száma, ami konkrétan a tavalyi 654-hez képest idén 548 súlyos sérültet jelent. A könnyű sérülést, azaz horzsolást, ütődést, enyhe agyrázkódást szenvedők száma 2096-ról 1913-ra csökkent, ami 8,7%-os javulás.

Egyre kevesebb az ittas vezetés okozta baleset

Az elmúlt évtizedben folyamatosan javul a helyzet az ittas vezetés okozta balesetek tekintetében, januárban és februárban rekord alacsony volt az ennek betudható incidensek száma, 6,72%-ra csökkent ez a mutató a 2018-as 7,32%-hoz képest.

A 2000-es évek elején minden kilencedik balesetben szerepe volt az alkoholnak, jelenleg minden 15. balesetnek az oka a szesz. Érdekesség, hogy a számításba nem csak az ittas sofőröket számítják bele, hanem azt is, ha illuminált állapotú gyalogos vagy akár utas miatt történik szerencsétlenség.

Még mindig a gyorshajtás a fő bűnös

A rendőrség időről időre felhívja a figyelmet, hogy a gyorshajtás elkerülésével jelentősen csökkenthető a balesetek száma, s már az autógyártók is lépéseket tesznek annak érdekében, hogy korlátozzák a féktelen száguldozást.

Ennek ellenére még mindig a gyorshajtás miatt alakul ki a legtöbb közlekedési baleset (36%), a második helyen a meg nem adott elsőbbség áll (26%), majd a kanyarodási szabályok megsértése (13%) áll a képzeletbeli dobogó harmadik fokán.

stop tábla

Kik okozzák a baleseteket?

Nem meglepő módon a személygépkocsi vezetők az elsőszámú felelősök a balesetek kialakulásáért, az esetek több mint háromnegyedében, 76%-ban miattuk alakul ki szerencsétlenség. A tehergépkocsi vezetők 8%-ban, a buszsofőrök, a motorkerékpárosok és a segédmotor kerékpárosok pedig 1-1%-ban tehetők felelőssé. A hidegre való tekintettel jóval kevesebben ültek kerékpárra az év első két hónapjában, személyi sérülést 103 alkalommal okoztak bringások, ez a balesetek kevesebb mint 5%-a.

Gyermek áldozattal egyik közúti baleset sem járt 2019. január 1-je és február 28-a között a magyar utakon, a segédmotorosok és a motorosok között sem történt halálozás baleset okán.

Kapcsolódó írások

autóbaleset
2019. április 18.
Egy friss felmérésből kiderül, melyik országban jut 1 millió emberre a legtöbb halálos baleset
Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.
2018. december 22.
Könnyebb és gyorsabb lesz a baleseti szituációk rögzítése