2021 decemberében a tisztán elektromos autók havi eladási mutatója meghaladta a dízelmotoros járművekét Nyugat-Európában. A statisztikai adatok szerint ilyen még soha nem fordult elő korábban.  

Az elektromos autók az előző év utolsó hónapjában 21%-os piaci részesedést értek el. Ez a valaha volt legmagasabb mutató, miközben a dízelek 19 százalékon álltak, derül ki a 18 európai országból származó adatok alapján készült felmérésből, melyet Matthias Schmidt, német elemző állított össze.  

Szeptember végéig 2,3 millió dízelautót regisztráltak a kontinensen, ez 26 százalékos visszaesést jelent a 2020-as adatokhoz képest. Ugyanebben az időszakban közel 800 ezer EV került forgalomba az Európai Unió országaiban, az Egyesült Királyságban és az EU gazdasági partnereinél, ami 91%-kal több, mint az azt megelőző év első három negyedévében.

Tesla Model 3 Performance oldalról

A Volkswagen 2015-ben kirobbant dízelbotránya óta drámaian visszaestek a gázolajjal működő autók eladási mutatói. A decemberi magas elektromos autós szám részben annak köszönhető, hogy az autógyártók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályoknak való megfelelés miatt az év végén több alternatív meghajtású járművet regisztrálnak, ezzel elkerülve a súlyos bírságokat.

A decemberi mutatókhoz a Tesla is nagymértékben hozzájárult, hiszen ők a negyedévek végén általában több járművet adnak el. Az Egyesült Királyságban 9613 Tesla Model 3-at regisztráltak 2021 utolsó hónapjában, ami a teljes éves eladások 28%-át teszi ki.

A dízelautók iránti érdeklődést aligha fokozza, hogy több európai nagyváros is kitiltotta, vagy tervezi kitiltani őket a helyi közlekedésből. Az Európai Unió szilárd elhatározása, hogy 2030-tól egyáltalán ne legyenek gázolajjal működő járművek az utakon, illetve a szabályozások a belső égésű motorok háttérbe szorítására kényszerítik az autógyártókat.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).