2021. szeptember 28. | 10:40

Nagyon úgy fest, hogy egy darabig még marad a veszélyhelyzet.

Hétfőn az Országgyűlés ismét meghosszabbította a rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzeti rendeleteket, így azok most január 1-jéig tartanak majd, a döntés a lejárt forgalmi- és vezetői engedélyeket is érinti.

Magyarországon 2020. március 11-én lépett érvénybe a veszélyhelyzet. Ez az első hullám lecsengésével, 2020. június 18-án szűnt meg. A kormány 2020. november 4-től állította vissza a különleges jogrendet, majd 2021. május 18-án arról döntött, hogy Magyarországon őszig biztosan marad a veszélyhelyzet. A korábban hozott kormányrendelet 2021. május 23-án járt volna le, az új törvény ezt hosszabbította meg 2021. október 5-ig.

Jó hír, hogy már van olyan felület, sőt, applikáció is, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos határidőkről. Regisztrálj ingyenesen az Carnotie oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a műszaki vizsgádra vagy más autós eseményedre.

Most ezt a határidőt tolta ki a parlament januárig. Ez a dátum ugyanakkor nincs kőbe vésve, a törvényben ugyanis rögzítették, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti. A veszélyhelyzet meghosszabbításával egyébként nem lépnek életbe korlátozások, ezt fontos leszögezni.

A speciális jogrenddel kapcsolatos kormányrendelet kimondja, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek idehaza. Ebbe a műszaki vizsga érvényességi ideje is beletartozik.

Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt és azt követő 60 napig az okmányok érvényesek. Azokat a hagyományos módon érvényes okiratokkal egyenértékűnek kell tekinteni Magyarországon belül, vagyis ha káreset történik, akkor a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést.

Azonban nem érdemes az utolsó pillanatig várni a műszaki vizsgával, hiszen borítékolható, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően drasztikusan meg fog növekedni a várakozási idő a szervizekben és a műszakivizsga-állomásokon. A szakemberek ezen felül azt is hangsúlyozták, hogy lejárt műszaki vizsgával rendelkező járművekkel kizárólag Magyarország területén lehet közlekedni, így aki autóval szeretne külföldre menni, annak muszáj megújítania a kocsi műszakiját.