2019. november 12. | 00:03

1100 vezetőségi tagot küldhetnek el, valamint befagyaszthatják a fizetéseket a német autógyárnál.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az autóipar stagnálása, a visszahívások, illetve az illegális dízelmotor szoftver miatt kapott büntetések miatt is fájhat a Mercedes vezetőinek feje. A német gyáróriásnál költségcsökkentésre készülnek. Ha a tervezett lépéseket megvalósítják, akkor akár 1100 vezetőségi tagot is elküldhetnek, valamint befagyasztják a Németországban dolgozó 300 ezer munkás bérét, áll a Süddeutsche Zeitung német napilap beszámolójában. A hírt a Handelsblatt és DPA hírügynökségek is megerősítették.

A Daimler egyelőre cáfolta a költségcsökkentést, melyet állítólag Ola Kallenius vezérigazgató jelenti majd be a cég tőkepiaci rendezvényén Londonban. A dolgozók nem folyamodhatnak fizetésemelésért. A drasztikus lépésre az autóiparban tapasztalható visszaesés, valamint a német hatóságok által kiszabott hatalmas büntetések miatt kerülhet sor.

A német szabályozó testület, a KBA 60 ezer GLK modell visszahívásáról rendelkezett, mivel a járművekben illegális motorszoftvert alkalmaztak. A Mercedes a kiadások fedezésére 2,6 milliárd eurót különített el, ebből azonban nem ismert, hogy mennyit szánnak a visszahívásokra, a fejlesztésekre, és az esetleges büntetésekre. A vállalat vesztesége a második negyedévben 1,2 milliárd euró volt.

A dolgozók természetesen nem fogadták kitörő örömmel a hírt, különösen azt, hogy egy időre elfelejthetik a béremelésüket. Az általános üzemi tanács elnöke és a Daimler felügyelőtestületének tagja, Michael Brect szerint az intézkedéseket nem fogják elfogadni.

„A tervezett intézkedések természetesen értetlenséget és negatív érzelmeket váltanak ki. A költségcsökkentés elkerülhetetlennek látszik, ám a vezérigazgató tervei aránytalanok, és nem tükrözik a cég valódi pénzügyi helyzetét. Kategorikusan elutasítjuk a tervezetet” - mondta Brecht.

Kallenius és Brecht tárgyalásai egyelőre nem vezettek eredményre.

„Egyelőre olyan a helyzet, mint az őszi időjárás. Egyelőre még nem fagyott be, ám egyre több a csapadék és a vihar, illetve gyülekeznek felettünk a sötét felhők” - tette hozzá Brecht.