Drasztikus költségcsökkentésre készül a Mercedes vezérigazgatója

Közzétéve:
2019-11-11, 23:03

1100 vezetőségi tagot küldhetnek el, valamint befagyaszthatják a fizetéseket a német autógyárnál.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az autóipar stagnálása, a visszahívások, illetve az illegális dízelmotor szoftver miatt kapott büntetések miatt is fájhat a Mercedes vezetőinek feje. A német gyáróriásnál költségcsökkentésre készülnek. Ha a tervezett lépéseket megvalósítják, akkor akár 1100 vezetőségi tagot is elküldhetnek, valamint befagyasztják a Németországban dolgozó 300 ezer munkás bérét, áll a Süddeutsche Zeitung német napilap beszámolójában. A hírt a Handelsblatt és DPA hírügynökségek is megerősítették.

A Daimler egyelőre cáfolta a költségcsökkentést, melyet állítólag Ola Kallenius vezérigazgató jelenti majd be a cég tőkepiaci rendezvényén Londonban. A dolgozók nem folyamodhatnak fizetésemelésért. A drasztikus lépésre az autóiparban tapasztalható visszaesés, valamint a német hatóságok által kiszabott hatalmas büntetések miatt kerülhet sor.

Mercedes motor

A német szabályozó testület, a KBA 60 ezer GLK modell visszahívásáról rendelkezett, mivel a járművekben illegális motorszoftvert alkalmaztak. A Mercedes a kiadások fedezésére 2,6 milliárd eurót különített el, ebből azonban nem ismert, hogy mennyit szánnak a visszahívásokra, a fejlesztésekre, és az esetleges büntetésekre. A vállalat vesztesége a második negyedévben 1,2 milliárd euró volt.

A dolgozók természetesen nem fogadták kitörő örömmel a hírt, különösen azt, hogy egy időre elfelejthetik a béremelésüket. Az általános üzemi tanács elnöke és a Daimler felügyelőtestületének tagja, Michael Brect szerint az intézkedéseket nem fogják elfogadni.

„A tervezett intézkedések természetesen értetlenséget és negatív érzelmeket váltanak ki. A költségcsökkentés elkerülhetetlennek látszik, ám a vezérigazgató tervei aránytalanok, és nem tükrözik a cég valódi pénzügyi helyzetét. Kategorikusan elutasítjuk a tervezetet” - mondta Brecht.

Kallenius és Brecht tárgyalásai egyelőre nem vezettek eredményre.

„Egyelőre olyan a helyzet, mint az őszi időjárás. Egyelőre még nem fagyott be, ám egyre több a csapadék és a vihar, illetve gyülekeznek felettünk a sötét felhők” - tette hozzá Brecht.

Forrás:

További autós hírek

Gyalogátkelőhelyen gázolt el egy idős asszonyt egy negyvenöt éves Nógrád megyei nő. Mivel a baleset körülményei miatt elrendelt pályaalkalmassági vizsgán…

A HVG egyik olvasóját nem kicsi meglepetés érte ma. Egy kapuvári parkolóban, fizető övezetben hagyta autóját, miután parkolójegyet vett és…

Már a rendszámnál akadtak gondok a fejben: Alfagirl!??? Nyilván akár lehetett valami “izomagy reklám” megrendezett videó, amit sejtet a rendszám,…

Az Electrec szúrta ki, hogy nemrég nyilvánosságra hozták a Tesla egyik idén benyújtott szabadalmát, ami “A járművek és a napelemek…

Egy amerikai férfi driftelve próbált elhajtani egy arizonai benzinkútról tankolás után. A manőver közben elveszítette az uralmát a Ford Mustangja…

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
A német luxus etalonja – Mercedes-Benz S-osztály (W140)
2018. február 09.
A W140-es „bálna” Mercedes hét évig képviselte a márka csúcsát a 90-es években. Grandiózus megjelenésével és műszaki túltervezettségével új mércét állított fel a luxusautók piacán.
Az új Maybach fényszórók képeket vetítenek az útra
2018. március 09.
Nem kevesebb, mint kétmillió pixeles alakzatokat tud az útra vetíteni az új Mercedes Maybach S-osztály. Nagyszerű kiegészítő vagy inkább teljesen szükségtelen?