csütörtök - 2023. szeptember 28.
26.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egy 10 éves kitalálta, hogyan vethet véget az ámokfutásnak!

2019. május 04. | 09:41

A háromdimenziós zebrák alaposan megdöbbentik a sofőröket

A baleseteket okozó dolgok közül a gyorshajtás minden bizonnyal a lista tetején van. Mindez olyannyira logikus és önmagától értetődő, hogy nem nem szükségeltetik kifejteni a miértjét. Egy IIHS tanulmány arra tesz megvilágítást, hogy a magasabb rangú sebességkorlátozások 1993 óta valójában a korábbinál több haláleset okozói voltak.

Az Egyesült Államok bizonyos útszakaszain meghatározott sebességkorlátozásokkal lehet találkozni, ezek azonban főként az autópályákon és más nagyobb átjárók tekintetében érvényesülnek. Továbbá a végrehajtás sem mondható egységesnek országszerte, hiszen vannak olyan államok, mint például Nyugat-Virginia, ahol a rendőrök kevésbé fegyelmezők a gyorshajtókkal szemben.

Ugyanakkor nem mindenki figyel arra hogy milyen sebességgel közlekedik, és betartja-e a megadott sebességhatárt egy adott útszakaszon. Ezekkel a sofőrökkel leggyakrabban a belvárosban vagy lakott területen lehet találkozni, ahol ugyan sebességkorlátozások vannak megszabva, viszont nem veszik őket komolyan, így nem igazán tudnak érvényesülni. Még a stoptáblák és az iskolai zóna figyelmeztetések ellenére is egyes felelőtlen járművezetők figyelmen kívül hagyják ezeket, és egyáltalán nem számolnak cselekedeteik következményeivel.

Hasonló jellegű probléma áll fenn Massachusettsben is egy 10 éves tanuló észrevétele alapján. A WCVB Channel 5 Boston jelentése szerint egy fiatal, Isa nevű lány látta észlelte a problémát saját környékükön. Ezt szem előtt tartva Isa megoldást talált a fennálló helyzetre, mely a háromdimenziós zebrák formájában valósul meg.

A fenti képen és az oldal tetején található videó nézetében úgy tűnik, hogy a 3D-s zebra életképes megoldásnak minősül ahhoz, hogy a járművezetők hajlandóak legyenek lelassítani az olyan területeken, ahol rengeteg gyalogos és gyerek fordul meg. A háromdimenziós zebra optikai illúziót hoz létre a sofőrök szeme előtt, amelynek hatására a járművezetők úgy gondolják, túl nagy sebességgel repesztenek.  

Az ámokfutás beszüntetésére Isa által kifejlesztett megoldás tehát pofonegyszerű és rendkívül költséghatékony. Véleményem szerint más országokban is teljes nyugodtsággal lehetne alkalmazni az ilyen jellegű, praktikus ötleteket.

Okostelefon négy keréken: Mercedes-Benz A200 DCT (2018) – Teszt + Videó Technika a köbön: ez volt az Autotech Future 2019 - GALÉRIA

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!