2022. december 09. | 13:22

Úgy látja a helyzetet, hogy az üzemanyagpiac már sohasem lesz ugyanolyan, mint az ársapka előtt.

Az Infórádió egy műsorába hívták meg vendégként Pletser Tamást, aki az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Interjújában elmondta, hogy szerinte az üzemanyagpiac sosem lesz már ugyanolyan mint az árstop bevezetése előtt.

Hozzátette, hogy eleve a jelenlegi piacnak az ársapka megszűnését követően legalább 1-2 hónapra van szüksége mire rendeződnek viszonyai. Emellett persze nem szabad elfelejteni, hogy sok olyan bizonytalan tényező alakítja innentől ezt a piacot, mint az olaj ára, a forint árfolyama és a közelgő globális gázolajhiány.

Európa jelenleg 10 százalékos hiánnyal küzd, amit eddig orosz olajból oldott meg, de a szankciók bevezetése után nem tudni egyelőre, hogy ezt honnan fogja pótolni. Február 5-től egyébként életbe lép az unió legújabb szankciója, ami az orosz olajból készített termékek tiltását jelenti, ez még nagyobb problémákat idézhet elő.

A hazai piacra visszatérve azt is elmondta, hogy az ársapka által okozott károk utóhatásait is érezni fogjuk. Az itthoni üzemanyagellátás 30 százalékát úgynevezett fehér kutak adták. Ezek független, egyik nagy márkához vagy lánchoz sem köthető töltőállomások.

Utóbbiakat az ársapka veszteséges értékesítésre kötelezte és nem tehették meg azt sem, hogy bezárnak. Abban az esetben a kormány új üzemeltetőt nevezett volna ki a kútra a Mol részéről, tehát a zárás egyet jelentett volna az elvesztéssel.

Másrészről ezek a benzinkutak a Mol termelési volumen csökkenését is megsínylették, hiszen a százhalombattai finomító üzemzavarai miatt az ellátás akadozni kezdett, ide nem szállított több üzemanyagot az olajipari vállalat. Pedig nem volt más választásuk, hiszen az ársapka miatt szinte az import is megszűnt az országban.

Pletser Tamás azt is elmondta, hogy ezek a kutak vagy csődbe mentek vagy elvesztették tőkéjüket és nem tudnak miből újraindulni. Emellett az ellátás teljes felfutása a százhalombattai finomítóban a Mol szerint még hetekig eltarthat, nem tudni mikor jutnak újra üzemanyaghoz.

Pixabay