2021. október 06. | 16:18

A visszahívás körülbelül 259 383 járművet érint az Egyesült Államokban.

A Volvo bejelentette, hogy globálisan több mint 460 000 régebbi modellt hív vissza a potenciálisan hibás vezetőoldali légzsákok miatt, amelyek miatt egy sajnálatos haláleset már be is következett.

Az említett járművekben a vezetőoldali légzsákok a felfúvódás során kiszakadhatnak, felrobbanhatnak, ami növeli annak kockázatát, hogy éles fémdarabok találják el az utastérben tartózkodókat, ebből kifolyólag sérülést vagy halált is okozhatnak. A légzsákok egy bizonyos hajtóanyagot tartalmaznak, amely a magas hőmérsékletnek és páratartalomnak való hosszú távú kitettség miatt idővel lebomolhat.

A Geely tulajdonában lévő Volvo, amely nemrégiben megerősítette a tőzsdére lépés tervét, az általa benyújtott dokumentumok szerint egy olyan kiszakadással kapcsolatos esetről tud, amely halálos áldozatot követelt.

A visszahívás körülbelül 259 383 járművet érint az Egyesült Államokban, 7048-at Kanadában és 2475-öt Mexikóban. Az érintett járművek az S80 szedán a 2001 és 2006 közötti modellévekből és az S60 szedán a 2001 és 2009 közötti modellévekből, derül ki a washingtoni székhelyű Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (National Highway Traffic Safety Administration) dokumentumából.

A hiba kijavítása érdekében a Volvo a vezetőoldali légzsákokat korszerűbb hajtóanyaggal és felfúvóegységgel cseréli ki. A márkakereskedőket szeptember 30-tól értesítették. A járműtulajdonosokat november 29-től értesítik.