Egyre több az elektromos autókra kiadott állami támogatás

Közzétéve:
2019-02-18, 16:20

A kormány ösztönzi az embereket a villanyos járművek használatára, ám az ehhez tartozó infrastruktúra pár kanyarral le van maradva

A korábban kiírt állami pályázat - mely szerint elektromos autó vásárlásához igényelhető maximum 1,5 millió forint összegű támogatás - egyre népszerűbb. Az első ütem meghirdetése óta több mint 2000 igénylés érkezett be, és Weingartner Balázs, a Technológiai Minisztérium fenntarthatóságáért felelős államtitkára szerint minden második esetben már a kifizetés is megtörtént.

2018-as Renault Zoe elölről

A pályázat első fele 2018 nyarán zárult le, eddig 1600 autóra érkezett kérelem, a pályázatra szánt támogatási keret pedig 2,3 milliárd forint volt. Annak érdekében, hogy minél többen vásároljanak tiszta üzemű gépjárművet Magyarországon, a pályázatot meghosszabbították, így a kérelmek végső leadási határidejét 2019 június 30-ig kitolták. Az újraindított rendszerben eddig 414 gépjárműre adott le igénylést összesen 368 magánszemély, gazdasági társaság és önkormányzat.

Fontos változás, hogy míg az első turnusban utófinanszírozási formában zajlott a kifizetés, addig az új pályázat során már előre kapják meg a pénzt a nyertesek, ezzel is elősegítve a mielőbbi autóvásárlást. Az erre szánt költségvetési keretet is megemelték, hiszen most már 3 milliárd forintból gazdálkodnak a pályázat során. Jelenleg a gépjármű bruttó vételárának 21 százalékára, legfeljebb másfél millió forintra lehet igénylést leadni, továbbá az autó vételárának maximális bruttó értékét is 20 millióra növelték.

2018-as Renault Zoe töltőkábele

A régióban jelenleg Magyarországon adják el a legtöbb elektromos autót, az infrastruktúra fejlesztése azonban nem követi kellő mértékben az eladások növekedését. A magyar elektromos hálózat jelenleg nincs felkészülve arra, hogy egy utcában többen is egyszerre töltsék elektromos autójukat, ilyen esetben erősen túl lenne terhelve a rendszer. Éppen ezért igyekszik a NKM Nemzeti Közművek Zrt. egy olyan tervet kialakítani, mely a szolgáltató és a fogyasztók számára egyaránt előnyös megoldás lenne. Az sem mindegy, hogy a napnak melyik időszakában töltik a tulajok otthoni hálózatról az autóikat, hiszen az villamos energia ára és a hálózat terheltsége is különbözik nappal és éjszaka.

Az NKM jelenleg több mint 100 nyilvános töltőt üzemeltet, melyek tizede villámtöltő. A 2019-es évre azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy elektromos autóval keresztüljárhatóvá teszik az országot, ennek érdekében 100 kilométerenként terveznek töltőket telepíteni az ország különböző pontjain. Ezt a törekvést erősíti az is, hogy a Decathlonnal kötött egyezmény keretében 26 töltőpontot alakítanak ki a sportáruház parkolóiban szerte az országban. Többek közt Csömörön, Dunakeszin, Székesfehérváron, Miskolcon, Zalaegerszegen, Maglódon, Kecskeméten, Szombathelyen, Dunaújvárosban, Győrben és Debrecenben is lesz elektromos autók töltésére alkalmas platform.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

MTI

Napi

Kapcsolódó írások

A német birodalom visszavág, avagy az E-TRON-ok harca
2018. április 25.
Szinte már minden autógyártónak  kötelező Hibrid, de még inkább a jövőbe mutatóan tisztán elektromos hajtású típusokat fejleszteni és piacra dobni. De az egyre növekvő konkurenciaharc vajon adott elég időt az Audinak?
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek