Eladó a világ egyetlen gőzmeghajtású, hatkerekű Jeepje

Közzétéve:
2018-12-20, 08:00

208 liter víz felhasználásával 2,4 kilométert tud megtenni ez a monstrum átlagos utcai tempóval

Társszerző: Hajdu Balázs

Az elmúlt években tucatnyi eladó Jeepet láttam már, beleértve egy 6x6-os, HEMI (félgömb alakú égésterű) meghajtású Wranglert, valamint Steve McQueen harci Jeepjét. Amiről most lesz szó, az talán a legfurcsább, legmegdöbbentőbb jármű, mely a legendás Jeep logót viseli. Nem mellesleg: a gép eladó.

6x6 Jeep Wrangler

Íme a Loco Hauk, melyet a Hauk Designs chambersburgi (Pennsylvania) vállalata tervezett. A „loco” név abból ered, hogy a Wrangler gőzmeghajtással működik. Tulajdonképpen egy 1600 köbcentis, V4-es, egyoldali működésű, merülődugattyús, tányérszelepes, egyenáramú gőzgépről van szó. Az erőátvitelért egy hatsebessséges NSG370 kéziváltó felel. Elég komoly cucc. 

A „loco” az SUV kerekeinek számára is utal – négy helyett ugyanis hat szerepel ebben a konfigurációban. Természetesen nem a hatékonyság a projekt fő célja: 208 liter víz felhasználásával képes ez a monstrum 2,4 kilométer megtételére 45 és 55 km/h közötti sebességtartományban.

6x6 Jeep Wrangler

Ez a gép most eladó, ám sajnos már a gőzgép nélkül. Az alkotók úgy fogalmaztak, „inkább visszaadják a gőzhajtóegységet a múzeumnak”, viszont a „szörnyeteg többi része eladó”. Az árról nem lehet tudni semmit, az biztos, hogy a csomag része a kézi sebességváltó, a váltóház, kerekek, gumik és tengelyek.

A gőzgép beszerelése miatt számos módosításra volt szükség, így anélkül a jármű talán használhatatlan. A tervezési megoldások miatt azonban érdemes jobban szemügyre venni. A Wrangler-alapú 6x6 egy másik projekt kiindulópontja is lehet, vagy egyszerűen értékesíthető egy exkluzív járműveket gyűjtő fanatikusnak. Mindegy ki lesz az új tulajdonos, jó lenne ismét az utakon látni ezt a monstrumot.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Címkék:

Kapcsolódó írások

Az 1963-as Jeep Wagoneer elölről fotózva
2020. január 03.
Lassan 6 évtizedre tekint vissza a luxus SUV-ok története.
Láttál már gőzhajtású Land Rover-t?
2018. február 01.
Egy mezei Land Rover önmagában nem volt kuriózum egy 67 éves brit nyugdíjas férfi számára, ezért úgy döntött, a régi dízelmotort gőzmeghajtásra cseréli.

További hírek