A motorsport történetének egyik legkiemelkedőbb alakja 1994-ben halt meg tragikus körülmények közt. Ayrton Senna háromszor lett a Formula 1 világbajnoka, ezzel beírva magát a történelemkönyvekbe. Ami még a versenyzésénél is meghökkentőbb volt, az az imolai versenyen elszenvedett balesete. Egy kanyarból kicsúszva a betonfalnak csapódott, melynek következtében belehalt sérüléseibe.

Az RM Sotheby’s londoni árverésén nem más került terítékre, mint egy Senna által vezetett gokart. A gépben 1994 márciusában ült a legenda, egy barátjának a farmján vezette, a Brazíliában található Tatuiban. Az eseményen több ismerőse is ott volt, egy egész napot töltöttek el ott a barátaival. A még élő szemtanúk írásos anyagai bizonyítják, hogy ezt a gokartot valóban ő vezette. Sőt, fényképek is készültek az eseményről.

Az árverés során egy kisfilmet is levetítettek, melyen Senna látható a már emlegetett gokart volánja mögött, ahogyan a saját privát pályáján vezeti azt. Ezek szerint annyira megtetszett neki a vas, hogy ment még vele egy pár kört. Miután a brazil ikon kiszállt belőle, a járművet eltették egy garázsba. Azóta nem hajtotta meg senki, jó ideig pihent egyhelyben.  

Az azóta eltelt közel 25 év azért meglátszott a gépen, így mielőtt árverésre bocsátották, az egészet felújították. Méghozzá az eredeti gyártója végezte el a renoválást, a futóművet a Riomark Kart Mini, a motort pedig a Tche Parrilla vette kezelésbe. A felújítás óta szintén nem vitték ki pályára a gokartot, így az új tulajt éri az a megtiszteltetés, hogy Senna után újra pályán hajthatja. Bár erre nincs túl nagy esély, hiszen aki kifizet 12 000 fontot (4,4 millió forint) egy ilyen relikviáért, az nem feltétlenül akarja pályán nyelezni neki.

A bevétel tíz százaléka az Ayrton Senna Intézethez került, mely húsz éve dolgozik azon, hogy hátrányos helyzetű gyermekek oktatását segítse. Az aukciós háznak nem ez az első ilyen jellegű megmozdulása, többször is ajánlottak már fel kisebb-nagyobb összegeket jótékony célra.